Austraalias on surmaohus koaaladest päästetud vaid kaks

Copy
Austraalias metsatulekahjust 2. novembril päästetud koaala Corduroy Paul saamas ravi Port Macquarie koaalahaiglas.
Austraalias metsatulekahjust 2. novembril päästetud koaala Corduroy Paul saamas ravi Port Macquarie koaalahaiglas. Foto: Saeed Khan / AFP / Scanpix

Austraalia idarannikul põlevast metsa- ja maastikutulekahjust räsitud piirkonnast suudeti täna päästa kaks haruldast koaalat, kuid sadade saatus on jätkuvalt teadmata, sest nende koduks olev ala on veel leekides.

Esimene koaala, nimega Corduroy Paul, leiti Sydneyst umbes 400 kilomeetrit põhjas tulekahjust laastatud kohast. Raskes vedelikupuuduses loom viidi täna hommikul Port Macquarie koaalahaiglasse.

«Ta nopiti maast kerratõmbununa üles. Ta sisuliselt ei liikunud,» ütles haigla juht Sue Ashton.

Ashtoni sõnul läheb noorel, vaid viis kilo kaaluval loomal väga hästi. Hiljem liitus temaga emane koaala Andwin, kes saab samuti ravi vedelikupuuduse vastu.

Piirkonnas vältav põleng on hävitanud viimase nädalaga tuhandete hektarite jagu loodust. Tuleroaks langes ka koht, kus elab geneetilises mõttes haruldaselt mitmekesine koaalapopulatsioon.

Pühapäeval minnakse järgi veel neljale koaalale, keda märgati tulekahju piiril võsastikus, lisas haigla.

Kardetakse, et tulekahjus on surma saanud sajad koaalad, ning veenappus vähendab veel elus loomade ellujäämisvõimalust.

«See ongi meie mure. Asi ei ole vaid selles, et nad on saanud põletada, vaid et nad on nüüd ka vedelikupuuduses,» ütles Ashton.

«Nad ei saa mitu päeva järjest vett ega lehti, millest tuleb tuleb 65 protsenti nende veest,» lisas ta.

Raadamine ja muud arendustööd on aegamööda vähendanud puude otsas elavate koaalade asuala. Selle tulemusena kohtuvad koaalade populatsioonid aina harvem, isekeskis sigimine sageneb ning geneetiline mitmekesisus väheneb.

Põua küüsis Uus-Lõuna-Walesi osariigis põleb rohkem kui 60 tulekahju. Port Macquarie lähistel lõõmavaid leeke aitavad kustutada mitu kustutuskopterit ja üks lennuk.

Tulekahju läks koaalade elupaigast otse läbi ning puutumatult ei pääse seal suurt midagi, ütles tuletõrjuja Terry Hill uudisteagentuurile AFP.

«Vallabid, kängurud, hirved – nemad saavad välja, sest nad suudavad joosta. Aga koaalad lihtsalt ei suuda,» lisas ta.

Päästjad loodavad saada koaalade elupaigale paremini ligi pühapäeval, sest võimude sõnul ollakse sealse tulekahju kontrolli alla saamisele lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles