USA hoiatas Serbiat Vene õhutõrjesüsteemide hankimise eest

Copy
Serbia presidendi kantselei foto Vene õhutõrjesüsteemist S-400 Vene-Serbia ühisõppusel Slaavi Kilp 2019.
Serbia presidendi kantselei foto Vene õhutõrjesüsteemist S-400 Vene-Serbia ühisõppusel Slaavi Kilp 2019. Foto: Serbia presidendi kantselei / EPA / Scanpix

USA muretseb Serbia soovi pärast hankida Venemaa õhutõrjesüsteeme ning ärgitab Belgradi suhtuma hankesse ettevaatlikult, ütles USA erisaadik.

«Meil on loomulikult muresid mitte ainult Venemaa sõjatehnika Serbiasse paigutamise pärast, vaid ka võimaluse pärast, et Serbia võib omandada märkimisväärsed Vene sõjalised süsteemid,» lausus Matthew Palmer Põhja-Makedoonia telekanalile Elsat.

Palmer viitas reede õhtul eetrisse läinud usutluses osale Vene-Serbia õppusest Slaavi Kilp 2019, mille raames viidi Serbiasse Vene õhutõrjesüsteemid S-400 ja Pantsir.

Venemaa kaitseministeeriumi sõnul polnud Venemaa neid süsteem kunagi varem õppuseks välismaale viinud. Mõlemat on kasutatud Süürias ning Türgi ostis endale S-400-d, kuigi tema NATO-liitlased olid sellele tuliselt vastu.

Kaks süsteemi pakuvad koos mitmekihilist õhutõrjet, mida paljud peavad üheks maailma parimaks.

Serbia presidendi Aleksandar Vučići sõnul tahaks tema riik need relvad osta, kuid «ainus viis on see, kui Venemaa need meie juurde jätavad». «Vastasel juhul pole meil vahendeid neid hankida,» lisas ta.

Palmer, USA eriesindaja Lääne-Balkanil, ütles Elsatile: «Loodame, et meie Serbia partnerid on sellistes tehingutes hoolikad ja ettevaatlikud.»

USA sõjalised sidemed Serbiaga on tihedamad kui Vene-Serbia suhted, ütles ta.

«Meil on Serbiaga tugev sõjaline partnerlus. Arvan, et Ühendriigid on Serbia parim sõjaline partner.»

«Meie arvates on see tähtsam kõigest, mida Venemaa Belgradiga teeb,» lisas saadik.

Serbial on aga Venemaaga ajalooliselt tihedad sidemed. Moskva on andnud Serbiale tuge Kosovo iseseisvuse tunnustamata jätmises ning mõlemaid seob õigeusk.

Piirkonnas mõjuvõimu säilitada sooviv Moskva pahandas väga, kui Montenegro, mis on nagu Serbiagi endine Jugoslaavia osa, liitus 2017. aastal NATO-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles