Hongkongi märulipolitsei ründas protestide peatamiseks ostukeskusi

Copy
Hongkongi märulipolitsei.
Hongkongi märulipolitsei. Foto: Reuters / Scanpix

Hongkongi märulipolitsei ründas täna mitut linna ostukeskust, et takistada meeleavaldajaid seal protestiaktsioone läbi viimast.

Hongkongi tegevjuht suundus aga Pekingisse, et arutada erihalduspiirkonna ja Mandri-Hiina tihedamat majanduslikku lõimumist.

Internetis kutsuti rahvast pärast eilseid kaootilisi proteste koonduma seitsmesse kohta, et avaldada jõulisemalt survet poliitiliste reformide läbiviimiseks.

Enamik tänaseks kavandatud aktsioone ei saanud teoks, sest kohale saabus politsei, asudes inimesi läbi otsima ja kinni pidama, ajas kogunemised laiali ja tõkestas tee parki, mis asub Hongkongi liidri Carrie Lami büroo kõrval.

Väiksed visamate demonstrantide rühmad suutsid siiski siin-seal pahandust teha.

Meeleavaldused algasid juunis protestist nüüdseks riiulile pandud Hiinale väljaandmise seaduseelnõu vastu, kuid on kasvanud üle liikumiseks, mis nõuab Hongkongi liidrite otsevalimist ja politseivägivalla sõltumatut uurimist.

Lam on keeldunud protestijate nõudmistele järele andmast ja keskendub selle asemel meetmetele, mis on suunatud tema väitel rahva viha tegelikuke põhjuste lahendamisele nagu töökohtade loomine ja elamiskulude kärpimine ühes maailma kallimas linnas.

Lami büroo teatel sõidab praegu Shanghais viibiv tegevjuht teisipäeval Pekingisse. Kolmapäeval kohtub ta Hiina asepeaministri Han Zhengiga, et arutada Hongkongi, Macaud ja üheksat Lõuna-Hiina linna ühendava Suure Lahepiirkonna arendamist.

Selle ambitsioonika projekti teostumise korral on Hongkongi elanikel tulevikus lihtsam Mandri-Hiina linnades elada ja töötada, see suurendaks ka inimeste ja kaupade voolu, ütles Lami büroo avalduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles