USA hinnangul on Hiina tegevus Lõuna-Hiina merel ebaseaduslik (1)

BNS
Copy
Foto: Shutterstock

USA välisministeeriumi hinnangul on Hiina tegevus Lõuna-Hiina merel ebaseaduslik, edastas esmaspäeval uudisteagentuur Interfax nendeni jõudnud kõnealuse ministeeriumi dokumentide põhjal.

«Hiina pretensioonid Lõuna-Hiina meres on ebaseaduslikud, alusetud ja põhjendamatud,» kirjutati ministeeriumi hinnangus.

«Need ilma igasuguse juriidilise, ajaloolise ja geograafilise aluseta pretensioonid põhjustavad pingeid naaberriikidega,» lisati dokumendis.

USA välisminister Mike Pompeo kutsus augustis Taid külastades Kagu-Aasia riike tõrjuma Hiina sunnimeetodeid merel.

Pompeole anti ülesandeks kinnitada liitlastele Aasias, et Ühendriikidel on endiselt oluline roll piirkonnas, kus Hiina on oma sõjalist, majanduslikku ja poliitilist võimu suurendamas.

Üheks tülipunktiks on Lõuna-Hiina meri, mida Peking peab enda «naabruskonnaks» ja väljaspool USA mõjusfääri olevaks.

Hiinat süüdistatakse vaidlusalusel merel sõjalaevade kasutamises, kalalaevade rammimises ja relvastatud tugipunktide loomises.

Teised regiooni riigid leiavad, et Hiina kasutab oma sõjalist, majanduslikku ja diplomaatilist jõudu, et aeglustada siduvate eeskirjade väljatöötamist vete jaoks, mis on üks maailma tähtsamaid kaubaliikluse punkte ja mida USA tahab avatuna hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles