Leedu Black Hawkid varustatakse USA eritehnikaga

BNS
Copy
Helikopterid Black Hawk. Foto on illustratiivne.
Helikopterid Black Hawk. Foto on illustratiivne. Foto: EPA/Scanpix

Leedu soetab kuus erivarustusega helikopterit Black Hawk USA valitsuselt, mitte otse tootjalt Lockheed Martin-Sikorsky. Otsus on võimude sõnul tingitud rahalistest ja tehnoloogilistest kaalutlustest.

Mõni nädal tagasi teatas Leedu kaitseministeerium, et ostab 300 miljoni dollari eest Black Hawki helikoptereid, mis asendavad seni kasutatavaid nõukogudeaegseid Mi-8. 

Leedu kaitseressursside ameti direktor Sigitas Dzekunskas ütles teleusutluses, et helikopterite ostuga kaasneb teeninduse täispakett – projektijuhtimine, kvaliteedi tagamine ja vahetu osalemine kopterite tootmises.

«USA valitsuselt ostes saame kvaliteeditagatise, hinna ja auditi läbirääkimistel tootjaga ning tootmisjärelevalve. USA valitsuse asjatundjad osalevad pidevalt vahetult tootmisprotsessis ja me saame parima võimaliku toote,» selgitas Dzekunskas.

«Teine mõjur on, et /.../ saame teatava erivarustuse, mida kasutavad USA relvajõud, näiteks tuvastussüsteemi «Omad-Võõrad» elemendid ja andmepanga, mida saab vaid USA valitsuselt. Otse ettevõttelt me neid ei saaks.»

Tema väitel vastas just helikopter Black Hawk Leedu relvajõudude vajadustele.

Kuue Black Hawki helikopteri lõplik hind selgub läbirääkimiste lõpuks, leping sõlmitakse jõulu paiku. Esimesed helikopterid peaksid Leetu saabuma 2024. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles