Etioopia kohus karistas kahte Rootsi ajakirjanikku 11-aastase vangistusega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etioopia kohtuhoone Addis Abebas
Etioopia kohtuhoone Addis Abebas Foto: SCANPIX

Etioopia kohus mõistis kaks Rootsi ajakirjanikku süüdi riigipiiri ebaseaduslikus ületamises ja terrorismi toetamises ning karistas neid 11-aastase vangistusega.

«See kohtuotsus peaks rahuldama rahu ja turvalisuse eesmärke,» ütles kohtunik Shemsu Sirgaga amhari keeles tõlgi vahendusel.

Reporter Martin Schibbye ja fotograaf Johan Persson võeti kinni Ogadeni piirkonnas 1. juulil. Mehed oli koos Ogadeni rahvusliku vabastusrinde (ONLF) võitlejatega ületanud Somaalia-Etioopia piiri.

Kohtusaalis viibinud AFP ajakirjaniku teatel ei ilmutanud rootslased kohtuotsuse teatavakstegemise ajal mingeid emotsioone, justkui oleksid nad šokis.

Prokurörid nõudsid meeste karistamist 18 aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Rootsi ajakirjanike ümber keerelnud kohtuprotsessi kritiseerisid lisaks Rootsi ametivõimudele ka rahvusvahelised inimõiguste organisatsioonid Human Rights Watch ja Amnesty International.

Kaitseadvokaat Abebe Balcha rääkis, et pole kohtu otsusega nõus. Ta lubas rootslastega vestelda neljapäeval ja siis nad otsustavad, kas kaebavad otsuse edasi või mitte.

Johan Perssoni isa Kjell Persson ütles ajalehele Aftonbladet, et kohtuotsus on absurdne ja ebaloogiline.

Schibbye ja Persson tunnistasid üles riigipiiri illegaalse ületamise, kuid eitasid terrorismi toetamist. Mehed olid Aafrikas tööülesannete tõttu.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt on seisukohal, et mehed on süütud ja nad tuleb vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles