Prantsuse president tõstatab Hiinas tabuteemad

Copy
Emmanuel Macron ja Xi Jinping.
Emmanuel Macron ja Xi Jinping. Foto: SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron saabub täna visiidile Hiinasse, et sõlmida uusi ärileppeid, Peking on soovitanud Prantsuse riigipeal vältida tundlikke teemasid nagu Hongkongis jätkuvad demokraatiameelsed protestid. 

Macron alustab oma teist ametlikku Hiina-visiiti Shanghais, kus osaleb rahvusvahelisel impordimessil. Macron õhtustab Shanghais Hiina presidendi Xi Jinpingiga ja sõidab siis Pekingisse, kus riigipead jätkavad kõnelusi. 

Prantsuse ametiisikute sõnul ei kavatse Macron visiidil vältida tabuteemasid, teiste seas Hongkongi sündmusi ja moslemite massilist kinnipidamist Hiina loodeosas Xinjiangis uiguuri autonoomses piirkonnas.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch tegi Macronile üleskutse Xi-d avalikult survestada Xinjiangi koonduslaagreid sulgema ja hongkonglaste õigusi austama.

Hiina välisministeeriumi Euroopa asjade ametnik Zhu Jing ütles, et Hiina valmistas Prantsuse liidrile ette sõbraliku ja sooja vastuvõtu.

Zhu manitses, et inimõiguste küsimuses peaks riikidel olema konstruktiivne dialoog ja nad peaks vältima teineteise kritiseerimist.

«Hongkong ja Xinjiang on Hiina siseasjad. Pole asjakohane neid diplomaatilisse päevakorda lisada,» ütles Zhu.

Hongkongi on juba mitu kuud raputanud demokraatiameelne rahutus. Vägivald lahvatas taas pühapäeval, kui üks noaga relvastatud mees vigastas viit inimest, nende seas demokraatiameelset poliitikut, kellelt hammustati kõrv peast.

Zhu hoiatas Prantsusmaad häiriva rolli eest Inda ja Vaikse ookeani regioonis ja sõjalaevade saatmise eest Pekingi territoriaalvetesse.

Prantsusmaa vihastas Hiinat aprillis, kui Prantsuse fregatt seilas läbi Taiwani väina.

Macroni visiidi keskmes on aga Prantsuse ettevõtete ligipääs maailma suuruselt teisele majandusele.

Presidendi nõunik ütles, et Prantsuse firmad ootavad visiidilt umbes 40 lepingu sõlmimist valdkondades nagu põllumajandus, turism, tervishoid ja muu.

Macron on teisipäeval Xi aukülaline teisel Hiina rahvusvahelisel impordiekspol Shanghais. Samal päeval õhtustavad nad koos abikaasade seltsis.

Prantsuse ja Hiina president kohtuvad kolme aasta jooksul kuuendat korda. Varasematel kohtumistel on rõhutatud mitmepoolsuse olulisust USA presidendi Donald Trumpi protektsionismi taustal.

Hiina-Prantsuse dialoog on hädavajalik ajal, mil protektsionism ja ühepoolsus kasvavad, ütles Zhu.

Hongkongi baptistliku ülikooli politoloogia professor Jean-Pierre Cabestan ütles, et USA tariifisõda on tõuganud Hiinat otsima lähedamaid suhteid Prantsusmaa ja teiste Euroopa riikidega.

«Eurooplased oleks naiivsed, kui nad usuvad, et saavad Hiinaga Trumpi vastu ühineda,» hoiatas Cabestan.

Macron on väljendanud muret Hiina suurinvesteeringute pärast Kesk- ja Ida-Euroopas ning hoiatanud, et eurooplaste naiivsus Pekingi osas on kadunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles