Austrid ja saun: mida tegi Merkel Berliini müüri langemise ajal? (1)

Copy
Saksamaa kantsler Angela Merkel kirjutamas oma allkirja Berliini müüri lõigule Glienicker silla muuseumi avamisel 2009. aastal.
Saksamaa kantsler Angela Merkel kirjutamas oma allkirja Berliini müüri lõigule Glienicker silla muuseumi avamisel 2009. aastal. Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP / Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel rääkis, et kui Berliini müür 9. novembril 1989 langes, oli ta parasjagu sõbraga saunas.

«Me käisime igal neljapäeval sõbraga saunas,» ütles Merkel mõni aasta tagasi Berliini koolilastele.

Toona oli Merkel 35-aastane füüsik Ida-Berliini teaduste akadeemias ja elas kahetoalises korteris Prenzlauer Bergi linnaosas.

Enne saunaminekut 9. novembril helistas Merkel oma emale Herlind Kasnerile ja rääkis talle, et Berliinis ringlevad kuuldused, justkui võiks Ida-Saksa kodanikud vabalt piiri ületada. «Vaate ette, ema, täna toimub miskit,» olla ta enne sauna siirdumist ema hoiatanud.

Piiri avanemise esimestel tundidel valitses aga segadus ja vähesed uskusid, et see päriselt tõsi on. «Ma ei saanud päriselt aru, mida ma kuulsin,» ütles Merkel.

Esimene piiripunkt avanes Merkeli korteri lähistel ja tulevane kantsler nägi teel koju, kuidas inimesed seda ületavad.

«Ma ei unusta seda iial. See oli vist kell 22.30 õhtul, või kell 23, või isegi veidi hiljem,» rääkis kantsler. «Ma olin üksi, kuid läksin rahvaga kaasa... ja järsku me leidsime end Berliini läänepoolelt.»

Merkel jõi sel ajaloolisel õhtul esimest korda lääne õlut, kuid et järgmisel päeval pidi ta olema tööl, läks ta varakult, juba enne pidustuste lõppu koju.

Veidi aega hiljem jättis Merkel füüsikukarjääri seljataha ja suundus poliitikasse.

1990. aastal valiti ta Kristlik Demokraatliku Liidu (CDU) ridades parlamenti. Järgmisel aastal nimetas Helmut Kohl ta ministriks.

Kolmekümne aasta jooksul ei jõudnud Merkel aga täita müüri langemise eelset soovi minna emaga Lääne-Berliini luksushotelli Kempinski austreid sööma.

«Ma ei läinudki emaga Kempinskisse austreid sööma,» nentis Merkel. Tema ema suri tänavu 90-aastaselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles