Eestlane Soomes pole enam ainult Kalevipoeg (8)

Patrik Hytönen
, reporter
Copy
President Kersti Kaljulaid käis 2017. aasta riigivisiidi ajal koos abikaasaga Helsingis Latokartano põhikoolis. See on küll soome kool, kuid seal on kakskeelsed, soome-eesti klassid, kus õpivad ka Eestist pärit lapsed. 
President Kersti Kaljulaid käis 2017. aasta riigivisiidi ajal koos abikaasaga Helsingis Latokartano põhikoolis. See on küll soome kool, kuid seal on kakskeelsed, soome-eesti klassid, kus õpivad ka Eestist pärit lapsed. Foto: Sander Ilvest

Eestlased moodustavad Soome rännanud inimestest venelaste järel teise kõige suurema rahvusgrupi. Eelmise aasta statistika järgi elas Soomes 51 456 Eesti kodakondsusega inimest ja 49 691 eesti keelt emakeelena rääkivat inimest. Eestlased moodustavad osa Soome ühiskonnast ning põhjanaabrite ettevõtted on pikka aega arvestanud sellega, et saavad Eestist odavamat tööjõudu.

Kaks aastat tagasi toimus aga muutus ning Eestisse hakkas Soomest tagasi rändama rohkem inimesi, kui rändas Eestist Soome. Kodumaal kasvav palk, eriti ehitussektoris, meelitab Soomes töötavaid eestlasi tagasi Eestisse. Eestlaste kuvand Soomes hakkab muutuma. Nüüd liiguvad Eestist Soome ettevõtted, kes soovivad põhjanaabrite turule laieneda. Näiteks on põhjanaabrite juurde laienenud autopesuteenust pakkuv idufirma UpSteam ja Jaapani restoranikett Tokumaru, kes avas söögikoha uues Helsingi kaubanduskeskuses Tripla. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on hinnanud, et Soomes on ligikaudu 1500 Eesti ettevõtet.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles