Briti alamkoda valis uueks spiikriks Tööpartei saadiku Lindsay Hoyle'i (1)

Copy
Lindsay Hoyle.
Lindsay Hoyle. Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT/EPA

Briti alamkoda valis esmaspäeval ameti maha pannud konservatiivi John Bercow asemele uueks spiikriks opositsioonilise Tööpartei saadiku Lindsay Hoyle'i.

Alates 2010. aastast Bercow esimese asetäitjana töötanud Hoyle pälvis 540-kohalises alamkojas neljandas ehk viimases valimisvoorus 325 saadiku toetuse, edestades ülejäänud kuut kandidaati. 

Hoyle oli neljapäeval ametist lahkunud Bercow'st vabanenud spiikri ametikohale favoriit, kuid tal ei õnnestunud kolmes esimeses valimisvoorus konkurentide alistamisest hoolimata koguda võiduks vajaliku arvu hääli. 

Teiste seas alistas ta oma leiboristist erakonnakaaslase, alamkoja pikaajalisima naissaadiku Harriet Harmani. 

Viimases voorus läks Hoyle vastamisi samuti Tööparteisse kuuluva saadiku Chris Bryantiga, kelle vastu tal õnnestus koguda viimaks spiikriks saamiseks vajalikud 60 protsendi parlamendisaadikute häältest.

Hoyle, kes on töötanud alamkojas Chorley valimisringkonna esindajana viimased 22 aastat, rõhutas pärast spiikriks valimist peetud kõnes, et alamkoda peab tagama oma kannatada saanud maine taastamise. «Minu jaoks on küsimus minu ja selle koja ees seisvates väljakutsetes. Me peame tagama selle pleki puhtaks küürimise,» ütles ta. 

Boris Johnson õnnitleb uut spiikrit.
Boris Johnson õnnitleb uut spiikrit. Foto: REUTERS TV/REUTERS

Konservatiivist peaminister Boris Johnson ütles uut spiikrit õnnitledes, et on aastate jooksul täheldanud Hoyle'is paljude heade omaduste olemasolu. Ta lisas, et Hoyle toob spiikritöösse endale iseloomuliku lahkuse ja mõistlikkuse. 

Vastne spiiker ei saa oma uuel ametikohal kuigi kaua kätt harjutada, sest teisipäeval saadetakse alamkoda enne 12. detsembri üldvalimisi laiali. Spiikri rohelisele ametitoolile naaseb ta pärast valimisi. 

Spiikrina peab Hoyle Tööparteist lahkuma ning poliitilise tava järgi ei sea teised erakonnad valimisteks spiikri saadikukohale üles vastaskandidaate, kindlustades seeläbi tema parlamenti tagasivalimise.  

Uue spiikri valimisega jätab Briti parlament selja taha Bercow kümme aastat kestnud spiikriaja. Üle kolme aasta parlamendis Brexiti-debatte juhtinud ja korda loonud Bercow oli Brexiti pooldajate silmis vihatud, kuid vastaste hulgas hinnatud. Sõnaohtralt ning mahlakate väljenditega kokku hoidmata hüüdis alamkoja 157. spiiker rohkem kui 14 000 puhul: «Kord! Kord!»

Endine spiiker John Bercow.
Endine spiiker John Bercow. Foto:

Vastased heitsid Bercow'le ette pompöössust, üks seadusandja nimetas teda koguni «silmakirjalikuks kääbuseks», aga toetajate sõnul kindlustas ta parlamendiliikmetele õiguse valitsuselt aru pärida ja vastutust nõuda.

Üks Belgia leht nimetas Bercow'd asendamatuks ja Hollandi päevaleht De Volksrant kirjutas: «Ainus kord, mis Briti poliitikas neil rahutututel päevadel on, tuleb Bercow' suust.»

Mõlema suurema Briti erakonna juhid avaldasid Bercow'le austust kolmapäeval, kui ta juhatas viimast korda iganädalast peaministri parlamendi küsimustele vastamise istungit.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles