USA kohus käskis Trumpil maksuandmed avaldada

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

USA apellatsioonikohus otsustas eile, et president Donald Trump peab avalikustama kaheksa aasta jagu maksuandmeid.

See on hiljutisim areng aastaid kestnud ponnistuses saada kätte Trumpi maksuandmed, mille ta lubas valimiskampaania ajal pärast auditit avalikustada, kuid mida ta nüüd keeldub tegemast.

Apellatsioonikohtu kolm kohtunikku lükkasid tagasi presidendi advokaatide vaidlustuse New Yorgi prokuröri korraldusele, et presidendi raamatupidamisfirma andmed üle annaks.

Föderaalkohtunikud keeldusid võtma positsiooni Trumpi kaitsjate väite osas, et presidendina on ta kriminaaljuurdlustest prii.

«Me rõhutame veelkord, küsimus meie ees on väga kitsas,» kirjutasid kohtunikud otsuses.

«See apellatsioon ei nõua, et me kaaluks kas presidendil on ametis olles kriminaalsüüdistustest ja süüdimõistmisest puutumatus, samuti ei pea me kaaluma kas presidendile võib anda käsu esitada dokumente osariigi kriminaalmenetlustele,» lisasid kohtunikud.

Presidendi advokaadid pole kommentaaripalvele vastanud, aga tõenäoliselt jõuab kaasus ülemkohtuni välja.

Trump kaebas kohtusse Manhattani ringkonnaprokuröri Cyrus Vance'i, kes andis raamatupidamisfirmale Mazars USA korralduse avaldada alates 2011. aastast pärinevad maksuandmed.

Vance uurib makseid, mida Trumpi endine ihuadvokaat Michael Cohen tegi pornonäitlejatarile Stormy Danielsile, kellel väidetavalt oli Trumpiga afäär.

Cohen mõisteti vaikimisraha maksmise, maksupettuse ja kongressile valetamise eest kolmeks aastaks vangi.

Trumpi advokaadid väitsid kohtus, et nende klient ei pea Vance'i korraldusi täitma, sest USA presidenti ei saa rikkumiste eest kriminaaljuurdluse alla võtta.

Kohtunikud märkisid, et presidendi puutumatus pole küsimus, sest korraldus dokumendid avaldada anti raamatupidamisfirmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles