Venemaa lubas gaasitarned homseks taastada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit teatas täna, et gaasitarned Venemaalt kolmandatesse riikidesse taastuvad läbi Ukraina teisipäeva hommikuks pärast seda, kui kõik kolm osapoolt allkirjastasid uuesti selleks vajaliku seireleppe.

BBC Newsi andmetel võib tegelik gaasivarustuse taastumine võtta siiski kauem aega - teoorias suudetaks normaalsed tarned tagada 24 tunniga, kuid reaalsemaks peetakse 36-48 tundi.

Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksandr Medvedev ütles pärast läbirääkimisi Brüsselis, et «kui takistusi ei ole», siis algavad tarned uuesti homme kell kaheksa hommikul Kesk-Euroopa aja järgi.

Venemaa asepeaminister Igor Setšin kinnitas sama, kuid rõhutas, et enne peavad olema paigas ka rahvusvahelised vaatlejad, kes läbi Ukraina kulgevat transiiti kontrollima hakkavad, millele varem oli viidanud Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprjanov.

«Ma ei saa öelda millal,» ütles Kuprjanov pärast kohtumist ELi eesistujamaaga. «See toimub ainult siis, kui eksperdid on kohal.»

Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ütles täna, et ühendus ei saa enam aktsepteerida «vabandusi» sellest, miks Venemaa ja Ukraina ei suuda taastada gaasitarneid blokile.

«Me ei saa aktsepteerida edasisi viivitusi, edasisi vabandusi, mis jätavad Euroopa kodanikud külma kätte,» ütles ta ühisel pressikonverentsil Rumeenia presidendi Traian Băsescu kõrval.

Venemaa on katkestanud kõik tarned Ukrainale, süüdistades viimast gaasi «varastamises» ja võlgade mittemaksmises, mida Kiiev kategooriliselt eitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles