Raport: valeinfo levik ja inimeste jälgimine veebis ohustab demokraatiat

Copy
Paljud riigid jälgivad üha ulatuslikumalt oma kodanike tegevust sotsiaalmeedias ja internetis laiemalt.
Paljud riigid jälgivad üha ulatuslikumalt oma kodanike tegevust sotsiaalmeedias ja internetis laiemalt. Foto: WAEL HAMZEH / EPA / SCANPIX

Valitsused üle kogu maailma kasutavad üha enam sotsiaalmeediat valimistega manipuleerimiseks ning kodanike jälgimiseks, mis seab ohtu demokraatia, leiab oma iga-aastases internetivabaduse raportis USA inimõigusorganisatsioon Freedom House.

Mõttekoda tuvastas, et vaatluse all olnud 65 riigist vähemasti 40s on tõendeid selle kohta, et kasutusel on arenenud programmid sotsiaalmeedia jälgimiseks.

Raporti kohaselt kahanes internetivabadus üle maailma juba üheksandat aastat järjest, kuna osades riikides võimud lihtsalt lülitavad internetti välja oma katsetes rahvaga manipuleerida, samas kui mujal rakendatakse see propaganda teenistusse, et levitada sotsiaalmeedias moonutatud informatsiooni.

«Paljud valitsused on seisukohal, et sotsiaalmeedias töötab propaganda tsensuurist paremini,» toonitas Freedom House’i president Mike Abramowitz. «Autoritaarsed juhid ja populistid kogu maailmas kasutavad ära nii inimloomust kui ka arvutialgoritme, et vallutada valimiskaste, sõites räigelt üle reeglitest, mis on kehtestatud vabade ja ausate valimiste tagamiseks.»

Eesti on raporti kohaselt Island järel internetivabaduselt maailma teine riik.

Mõttekoja andmeil oli valimiste kallutamise kõige levinumaks taktikas valeuudiste levitamine.

«Populistid ja paremäärmuslikud liidrid on muutunud vilunuks mitte ainult laialdaselt ringleva valeinfo loomisel, aga ka seda levitavate võrgustike oma huvidesse rakendamisel,» seisab raportis.

Postituse eest trellide taha

Uuringu kohaselt vahistati vaadeldud 65 riigist kokku 47s inimesi nende poliitiliste, ühiskondlike või usuliste sõnavõttude eest veebis ning 31 riigis kasutati internetis astutud sammudest tulenevalt inimeste vastu füüsilist vägivalda.

Neljandat aastat järjest on kõige räigemalt internetivabadust piirav riik Hiina – Hongkongi protestide ja Tiananmeni väljaku veresauna 30. aastapäevaga seoses on kruve keeratud senisest veelgi enam pingule.

Raporti kohaselt kahanes internetivabadus 33 riigis 65st, sealhulgas Ameerika Ühendriikides.

USAs laiendasid jõustruktuurid ja immigratsiooniametid avalikkuse jälgimist, eirates järelevalve, läbipaistvuse ja aruandluskohustuse reegleid, mis võiks nende tegevust piirata, leidis Freedom House.

«Ametnikud jälgisid üha ulatuslikumalt sotsiaalmeediat ja otsisid ilma volitusteta läbi reisijate elektroonilisi seadmeid, et koguda andmeid konstitutsioonis kaitstud tegevuste, näiteks rahumeelsete protestide ja kriitiliste seisukohtade, kohta,» kirjutas mõttekoda oma uurimuse kokkuvõttes.

Raporti kohaselt lokkab USAs valeinfo levitamine ning eelkõige oli see mullu seotud novembris peetud vahevalimistega.

Eesti igati eeskujulik

Suurima languse tegid internetivabaduse aruandes Sudaan, Kasahstan, Brasiilia, Bangladesh ja Zimbabwe. Internetivabadus paranes 16 riigis, neis enim Etioopias.

Eesti on raporti kohaselt Island järel internetivabaduselt maailma teine riik, kogudes sajapunktisel skaalal 94 punkti Islandi 95 punti kõrval. Uuringusse pole kaasatud teisi Balti riike, Soomet ega Skandinaaviamaid.

Raportis vaadeldud 65 riiki valib Freedom House tulenevalt nende interneti kasutajaskonna suurusest, riigi tähtsusest maailmas ning teadaolevatest internetile seatud piirnagutest või meetoditest internetivabaduse tagamiseks. Raportis hõlmatud riikides elab 88 maailma internetikasutajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles