Putin: riigi võimsus kasvatab huvi vene keele vastu (13)

Copy
President Vladimir Putin vene keele nõukogu istungil.
President Vladimir Putin vene keele nõukogu istungil. Foto: TASS/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul huvi vene keele vastu välismaal kasvab, kui suureneb Venemaa majanduslik võimsus ja mõju.

«Huvi vene keele vastu maailmas kasvab sedamööda, kuidas suureneb Venemaa heaolu kõige laiemas mõttes - nii rahva  kui ka riigi heaolu tervikuna,» ütles Putin presidendi vene keele nõukogus.

«Seda ei juhtu mingil juhul, olgu meil või veel kaks-kolm Tolstoid ja neli Puškinit - tõlgitakse ja kogu lugu. Kui aga riik on võimas, tugev, ahvatlev, ligitõmbav - õpitakse vene keelt.»

Oma sõnade kinnituseks tõi ta olukorra nõukogude ajal.

«Veel nõukogude ajal õpetati kogu Ida-Euroopas innukalt vene keelt ja seda õpiti hoolega ja me kasutame seda siiamaani sõna heas mõttes ja meie partnerid kasutavad,» ütles Putin.

Tema sõnutsi oli sel ajal otstarbekas ja kasulik vene keelt osata.

«Sellest sõltus ametialane edutamine, oli võimalik teha koostööd suure NSV Liiduga. See tähendas mõju. NSV Liit lahustus ja kõik, huvi vene keele vastu hakkas kustuma ja seda kustumist soojendatakse kunstlikult,» jätkas ta.

«Praegu aga näeme, et mõnes riigis, millega meil on hakanud taastuma majandus- ja poliitiline koostöö, on tekkinud tegelik vene keele laine. Räägivad, et andke meile õpetajaid ja õpikuid. Kusjuures mitte üksi endise NSV Liidu maades, vaid ka nõndanimetatud kaugvälismaal. Me näeme juba ilmselget huvi,» lisas riigipea.

Ta edastas ka asjatundjate arvamuse: «Ühe või teise riigi mõju tänapäeva maailmas määravad mitte relvad, vaid majandus, aga majanduse tuletisena - relvad, kultuur, haridus, teadus.»

Presidendi sõnutsi on kõigel muidugi eellugu, kuid see kõik läheb väga kiiresti hapuks, kui seda ei toeta kõrgesti arenenud ja hoogsalt arenev majandus.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles