Euroopa pangad mõtlevad luua rivaali Visale ja Mastercardile

Copy
Visa ja MasterCardi kaardid
Visa ja MasterCardi kaardid Foto: BOBBY YIP/REUTERS

Kakskümmend Euroopa panka mõtlevad luua üleeuroopalist maksesüsteemi, mis esitaks väljakutse domineerivale Visale ja Mastercardile ning tehnoloogiafirmadele nagu Google ja PayPal, kinnitasid teisipäeval allikad Euroopa pangandusest ja valitsustest.

Üleeuroopalise maksesüsteemi algatus PEPSI hõlmaks kõiki sularahatuid tehinguid, ütlesid allikad.

Carlo Bovero, panga BNP Paribas globaalse kaardi- ja jaemaksete juht, viitas sellele teisipäeval Pariisis konverentsil, mille korraldas pangandusajakiri Revue Banque.

Bovero sõnul osalevad aruteludel «suurt osa Euroopast esindavad» pangad.

Prantsuse pangandusallika sõnul tuli Euroopa Keskpangalt (ECB). Pank ärgitab looma süsteemi, mis lubaks eurooplastel kanda teineteisele raha üle viivituseta.

Anonüümsust palunud allika sõnul muretseb ECB maksete suveräänsuse pärast. «(ECB) selgitas, et nad hindaksid kõrgelt seda, kui uuriksime asja,» lisas allikas. Tema sõnul on algatus pigem poliitiline kui tehniline.

Eurooplased otsivad alternatiivi ka USA ja Hiina tehnoloogiahiidudele nagu Google ja Alipay.

Jérome Reboul, Prantsuse rahandusministeeriumi kõrge ametnik, ütles Revue Banque'i konverentsil, et arvamused maksete tuleviku kohta on Euroopas viimasel kahel aastal oluliselt muutunud.

Arutelu on aga tundlik. Märk sellest oli asjaolu, et kõik suured pangandusgrupid, kellega AFP kontakti võttis, keeldusid projekti avalikult arutamast.

Siiski kinnitas mitu allikat AFP-le, et arutelus osalejate seas on enamik Prantsuse pankadest ja Saksa Deutsche Bank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles