USA julgeolekujuhid hoiatavad välisvastaste valimissekkumise eest

Copy
Foto: Mark Makela / REUTERS / Scanpix

USA julgeolekuametite juhid hoiatasid eile, et välisvastased kavatsevad sekkuda 2020. aasta USA presidendivalimistesse.

Esialgu pole tõendeid, et riiklikusse või osariigi tasandi valimistaristusse oleks sisse murtud või segatud selle tööd viisil, mis võiks mõjutada häälte kokkulugemist, ütlesid juhid seitsmest julgeolekuga seotud ametkonnast

Samas ütlesid nad: «Meie vastased tahavad õõnestada meie demokraatlikke institutsioone ning mõjutada avalikku arvamust ja valitsuse poliitikat.»

«Venemaa, Hiina, Iraan ja teised välismaised pahatahtlikud tegutsejad kavatsevad üritada sekkuda hääletamisprotsessi või mõjutada valijate nägemust.»

Avaldus tuletas meelde Venemaa püüdlusi 2016. aasta presidendivalimistes. Nende tagajärjed on tuntavad USA sisepoliitikas tänini.

USA luurejuhtide sõnul häkkis Vene luure Demokraatliku Partei arvutitesse ja suhtluskanalitesse ning üritas elektrooniliselt murda valimissüsteeme osariigi ja kohalikul tasandil. Presidendivalimised võitnud Donald Trump eitab seda.

Vene luure tegevusega rööpselt korraldas üks Vene presidendi Vladimir Putini lähikondlane Vene trollivabriku kaudu massiivset sotsiaalmeediakampaaniat, mille eesmärk oli toetada Trumpi ning kahjustada tema vastast, demokraat Hillary Clintonit.

Ettevõtmine paljastas suured lüngad poliitiliste kampaaniate küberjulgeolekus ning valijate ja nende häälte registreerimise masinavärgis. Lisaks selgus, et valijad on väga altid meediaga manipuleerimisele ja võltsuudistele.

«Valimisjulgeolek on USA valitsusele kõrge prioriteet,» ütlesid julgeolekuametite juhid.

«Koordineerimise tase on enneolematu. USA valitsus teeb ohtude leidmiseks, info laialdaseks jagamiseks ning demokraatliku protsessi kaitseks koostööd kõigi 50 osariigi ja USA territooriumi, kohalike ametnike ja erasektori partneritega,» lisasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles