Häirivad fotod: Zimbabwes surevad elevandid massiliselt janusse (2)

Copy
Elevant jalutamas Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal, kus lebab maas põua tõttu hukkunud teise elevandi korjus.
Elevant jalutamas Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal, kus lebab maas põua tõttu hukkunud teise elevandi korjus. Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / AP / SCAN

Näljast ja janust nõrk elevant komberdas vaevaliselt kõrvetavas päikeses tillukeseks kuivanud veeaugu poole. Enne sihile jõudmist jäi aga majesteetlik loom seda ümbritsevasse mutta kinni. Kuigi kaitseala töötajad suutsid elevandi välja aidata, varises loom lõpuks kokku ja suri. Sama saatus on põuases Zimbabwes tabanud juba enam kui sadat tema liigikaaslast.

See elevant polnud ainuke ohver sama veeaugu ääres. Mõni meeter eemal lebas kahvripühvli korjus – sellegi looma olid kaitseala töötajad aidanud mudast välja, kuid tema oli langenud näljaste lõvide saagiks.

Elevandi korjus Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal.
Elevandi korjus Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / Scanpix

Zimbabwe põhjaosas asuva Mana Poolsi rahvuspargi elevandid, sebrad, jõehobud, impalad, pühvlid ja paljud teised loomad kannatava tõsist toidu- ja veenappust. Rahvuspargi nimi tuleb just neljast veesilmast – «mana» tähendab šona keeles nelja –, mis seal asuvad ja on tavalisel aastal tänu Zambezi jõe üleujutustele vett täis, kuid tänavu on joogikohad kokku kuivanud.

Zimbabwe looduskaitsealadel on viimasel kahel kuul surnud vähemalt 105 elevanti, neist enamik Mana Poolsis ja sellest suuremas Hwange rahvuspargis. Riigi rahvusparkide ja eluslooduse ameti kinnitusel kipuvad meeleheitel loomad rahvusparkidest välja lähikondsetesse asulatesse vett ja toitu otsima.

Surnud pühvel Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal.
Surnud pühvel Zimbabwe Mana Poolsi rahvuspargis kuivanud veeaugu ligidal. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles