India valmistub ülemkohtu mošeeotsuseks karmide julgeolekumeetmetega

Copy
India julgeolekutöötaja valvamas Ayodhyas Babri mošeed. Pühamu hävitamine 1992. aastal vallandas usuvägivalla.
India julgeolekutöötaja valvamas Ayodhyas Babri mošeed. Pühamu hävitamine 1992. aastal vallandas usuvägivalla. Foto: AP / Scanpix

India võimud on pannud ülemkohtu mošeeotsuse ootuses välja tuhandeid täiendavaid julgeolekujõudude liikmeid ja värvanud 16 000 "digivabatahtlikku" rookima sotsiaalmeediat vaenu õhutavatest sõnumitest.

Hindud ja moslemid on vaielnud aastakümneid Uttar Pradeshi osariigis Ayodhyas asuva Babri mošee pärast. Hindud väidavad, et 16. sajandist pärinev mošee on ehitatud nende jumala Rami sünnipaika.

Pinged tõusid haripunkti 1992. aastal. Hindud purustasid mošee ja vallandasid usuvägivalla, milles hukkus 2000 inimest.

Ülemkohus peaks langetama otsuse pühapaiga omandiõiguse vaidluses enne, kui peakohtunik Ranjan Gogoi 17. novembril pensionile läheb.

Uttar Pradeshi kõrgeim kohus leidis septembris, et mošee asukoht tuleb jagada kolmeks: üks kolmandik moslemitele ja kaks kolmandikku hindudele.

Kumbki pool ei jäänud aga otsusega rahule ja kaebas selle edasi.

«Ayodhyasse ja selle ümbrusse on viidud juurde tuhandeid julgeolekutöötajaid eri agentuuridest. Juurde on toodud autosid, turvakaameraid, kehakaameraid ja droone,» ütles Ayodhya politseiülem Ashish Tiwari.

«Politsei teeb ka muid pingutusi, et olukord püsiks rahulik. Oleme värvanud piirkonna 1600 külast umbes 16 000 digivabatahtlikku, kes aitavad jälgida ja märku anda sotsiaalmeedia tundlikust sisust.»

Vaatlejad informeerivad politseid nende arvates sobimatutest postitustest ja politsei püüab seejärel postitajatele jälile jõuda ning nõuda sõnumi kustutamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles