Põhja-Soomes sadas maha erakordselt palju lund

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: KAISA SIREN/EPA/SCANPIX

Soomes sadas maha novembri kohta erandlikult palju lund. Kõige rohkem lund oli täna Põhja-Lapimaal Inaris, kus mõõdeti 35-sentimeetrine lumekiht.

35 sentimeetrit lund ei ole küll maailmarekord, kuid üldiselt ei ole Lapimaal novembri alguses nii palju lund. Selline lumekogus sajab maha üldiselt kord 30 aasta jooksul, mistõttu on YLE meteoroloogi Matti Huutoneni sõnul aastaaega arvestades tegemist erakordselt suure lumekogusega.

«Selliseid lumekoguseid mõõdetakse tavaliselt detsembris,» sõnas Huutonen. Keskmiselt on novembris Põhja- ja Kesk-Lapimaal Huutoneni sõnul 10-15 sentimeetrit lund.

Huutonen lisab, et näiteks eelmisel aastal oli erakordselt vähe lund, kui üldse. Seda illustreerib ka pilt statistikast Sodankylä lumevaiba paksuse kohta, mida jagas esmaspäeval Twitteris Helsingi ülikooli doktorant Mika Rantanen. Huutoneni sõnul paistab palju lund olevat ka Kainuu piirkonnas, eriti just Puolangani mõõtmisjaama juures. Tema sõnul võib kindel olla, et Põhja-Soomes lumi lähiajal ära ei sula.

«Paistab olevat selle talve esimene püsiv lumi,» ütles Huutonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles