Jõukad venelased teevad Briti konservatiividele kopsakaid annetusi (5)

Copy
Boris Johnson 2017. aasta detsembris Moskvas Punasel väljakul.
Boris Johnson 2017. aasta detsembris Moskvas Punasel väljakul. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AFP / SCANPIX

Briti peaministri Boris Johnsoni Konservatiivne Partei on viimase aastaga saanud vene annetajatelt sadu tuhandeid eurosid toetust, mida on oluliselt rohkem kui varem – kõnealune paljastus langeb ajale, mil valitsuse on teatanud, et ei avalda raportit Vene mõjutegevusest eelmiste valimiste ja Brexiti-referendumi ajal enne detsembrikuiseid valimisi.

Ühendkuningriigi poliitikaportaal OpenDemocracy tegi kindlaks, et Konservatiivne Partei sai alates 2018. aasta novembrist kuni läinud kuuni Vene ärimeestelt annetustena vähemalt 498 850 naela ehk umbes 580 000 eurot.

Võrredes varasema aastaga, kui seesuguseid annetusi laekus alla 350 000 naela (400 000 euro), on tegu arvestatava kasvuga.

Seejuures on samal ajal kasvanud surve parteile katkestada suhted Vene oligarhidega pärast Sergei ja Julia Skripali mürgitamist Salisburys eelmisel aastal.

Ühtlasi on parasjagu tähelepanu keskmesse sattunud Johnsoni peastrateeg Dominic Cummings, sest The Timesi väitel on vilepuhuja tõstatanud tõsiseid küsimusi suhete osas, mida mees arendas 1990. aastatel Venemaal viibides.

Konservatiivide üheks suuremaks annetajaks on viimastel kuudel olnud teiste hulgas Ljubov Tšernuhhin, kelle abikaasa Vladimir Tšernuhhin oli Vladimir Putini alluvuses 2000. aastate alguses Venemaa rahandusminister.

Naine annetas viimase aasta kestel kokku 450 000 naela (520 000 eurot).

2014. aastal maksis ta 160 000 (185 000 eurot) naela tennisematši eest Johnsoni ja endise peaministri David Cameroniga, lisaks veel 30 000 naela (35 000 eurot) mängu eest praeguse haridusministri Gavin Wiliamsoniga.

Tänavu kevadel einestas Ljubov Tšernuhhin toonase peaministri Theresa May ja terve hulga valitsuse naisliikmetega, annetades konservatiivide tuluõhtul 135 000 naela (160 000 eurot).

Selle aasta mais annetas Venemaaga seotud Londoni suhtekorraldusfirma New Century Media parteile 20 000 naela (23 000 eurot). 2013. aastal maksis Venemaa valitsus samale firmale, et nad looks riigist Suurbritannias positiivse kuvandi.

New Century Media väidetavalt aitas korraldada ka Putinu judopartneri Vassili Šestakovi kohtumist Cameroniga 2014. aastal.

Lisaks kuuluvad Briti konservatiivide annetajate hulka Venemaal sündinud pankur Lev Mihhejev ja energeetikaärimees Aleksander Temerko.

Temerko on väitnud, et tal ja tema sõbral Johnsonil oli komme istuda viimase kabinetis parlamendihoones, juua veini ja pidada salanõu, kui Johnson oli veel Briti välisminister, vahendas Reuters.

Konservatiivse Partei esindaja toonitas, et erakond ei võta vastu välisannetusi, sest need on ebaseaduslikud. Esindaja rõhutas, et kõnealused inimesed on elanud Ühendkuningriigis juba aastaid ja on Briti kodanikud, mis annab neile demokraatliku õiguse parteidele annetusi teha.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles