Trumpi tabas kolmes USA osariigis peetud valimistel tagasilöök

Copy
USA Kentucky osariigi peaprokurör Andy Beshear teisipäeva õhtul pärast valimisprognooside selgumist, mis näitasid tema võitu osariigi kuberneri valimistel.
USA Kentucky osariigi peaprokurör Andy Beshear teisipäeva õhtul pärast valimisprognooside selgumist, mis näitasid tema võitu osariigi kuberneri valimistel. Foto: HARRISON MCCLARY/REUTERS/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi vabariiklased said teisipäeval peetud valimistel kahes osariigis lüüa, kuid suutsid säilitada kolmandas kubernerikoha. 

Valimistulemused näitasid kolmapäeval, et demokraat Andy Beshear alistas vabariiklaste kantsis Kentuckys kubernerivalimistel ametisoleva vabariiklasest kuberneri Matt Bevini, kes ei ole veel lüüasaamist tunnistanud. 

Lisaks õnnestus demokraatidel saada esimest korda viimase 25 aasta jooksul enda kontrolli alla Virginia osariigi kongressi mõlemad kojad, näitasid USA meedia valimistulemuste prognoosid. 

«Me oleme kuulutanud peaprokurör Besheari Kentucky valitud kuberneriks,» teatas osariigi valitsussekretär Alison Lundergan Grimes telekanali CNN eetris. 

USA president kirjutas Twitteris, et Bevin suurendas viimastel päevadel oma toetust 15 protsenti, kuid ehk mitte piisavalt, ja lisas, et «libauudised hakkavad selles süüdistama Trumpi». 

Kui Bevini kaotus peaks kinnitust leidma, oleks see konservatiivse poliitiku jaoks šokeeriv kaotus osariigis, kus Trump edestas 2016. aasta presidendivalimistel demokraat Hillary Clintonit rohkem kui 30 protsendiga häältest. 

Mississippi osariigis võitis ametisolev vabariiklasest kuberner Tate Reeves kindlalt teise ametiaja, alistades abordivastase ja relvakandmisõigust toetava demokraadi Jim Hoodi. 

«Sa näitasid head minekut, Tate!» kirjutas Twitteris Trump, kes oli teinud viimastel päevadel Kentuckys ja Mississippis mõlema kuberneri heaks kampaaniat. 

Samas loobus president oma erakonnakaaslaste toetamisest Virginias, kus kohalikud vabariiklased olid temast distantseerunud. 

Virginias on nüüd demokraatide käes kõik tähtsamad osariigi täidesaatva võimuharu ametikohad ja kongress - olukord, mida pole nähtud alates 1990. aastatest 

Demokraatliku Partei juhtkond nimetas teisipäevaste valimiste tulemusi suureks eduks enne järgmise aasta presidendivalimisi. 

«See ajalooline võit peaks tekitama Donald Trumpis ja igas vabariiklases hirmujudinaid,» ütles Demokraatide Rahvuskomitee (DNC) esimees Tom Perez avalduses. 

«Demokraadid võistlevad kõigil valimistel ja igas osariigis, kandideerides meie väärtuste platvormil ja kanaliseerides seninägematu energia valimisjaoskondadesse - just sedasi me täna võitsime ja niimoodi alistame ka Trumpi,» lausus ta. 

Demokraadid alustavad oma presidendikandidaadi väljaselgitamist jaanuaris algavatel eelvalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles