Erdoğan kohtub järgmine nädal Washingtonis Trumpiga

Copy
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/via REUTERS

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sõidab järgmisel nädalal Ühendriikidesse, et kohtuda USA riigipea Donald Trumpiga, teatas kolmapäeval Türgi presidentuur.

«Telefonivestluses kinnitasid kaks liidrit veel kord, et kohtuvad Trumpi kutsel kolmapäeval, 13. novembril Washingtonis,» lisas presidentuur. 

Suhted USA ja Türgi vahel on pingelised. Erdoğan on ähvardanud oma visiidi ära jätta seoses vaidlustega Süüria konflikti üle ja USA kongressi esindajatekoja otsusega tunnistada sajandi eest aset leidnud armeenlaste massiline tapmine genotsiidiks. 

Trump kirjutas Twitteris, et neil oli Erdoğaniga väga hea telefonivestlus ning et ta ootab kannatamatult Türgi presidendi võõrustamist. 

Trump lisas, et nad arutasid Süüria-Türgi piiriküsimust, terrorismi väljajuurimist, vaenutegevuse lõpetamist kurdidega ja palju teisi teemasid. 

Vestluses olevat Erdoğan rääkinud ka äärmusrühmituse Islamiriik (IS) USA haarangus hukkunud juhi Abu Bakr al-Baghdadi naise kinnipidamisest. 

«Ta teavitas mind, et nad on kinni võtnud hulga ISISe võitlejaid, kes olid konflikti ajal põgenenud, teiste seas terroristliku tapja al Baghdadi naise ja õe.»

Erdoğan omalt poolt märkis, et kui Türgi ei teinud Baghdadi naise kinnivõtmisest suurt numbrit, siis «Ühendriigid käivitasid pärast Baghdadi surma vastupidi väga suure kommunikatsioonioperatsiooni». 

ISi liider hukkus USA eriüksuste operatsioonis, mis viid läbi kurdi võitlejate abiga Türgi piiri lähedal Süüria kirdeprovintsis Idlibis.

Operatsioon leidis aset pärast seda, kui Türgi sõjavägi oli alustanud suurt pealetungi kurdi vägedele, kes on olnud Lääne suurimad liitlased võitluses džihadistide vastu, kuid keda Ankara peab terroristideks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles