USA-s mõisteti kolm meest süüdi Twitteris Saudi Araabia heaks nuhkimises

Copy
Foto: Zumapress/Scanpix

San Francisco föderaalkohus mõistis eile kaks endist Twitteri töötajat ja veel ühe mehe süüdi selles, et nad nuhkisid sotsiaalmeediaplatvormil Saudi kuningliku perekonna suhtes kriitiliste kasutajate järgi, teatas USA justiitsministeerium. 

Kaks Saudi kodanikku ja üks USA kodanik püüdsid süüdistuse kohaselt Saudi valitsuse ja kuningliku perekonna ülesandel üheskoos välja uurida dissidentlike Twitteri kontode omanike isikuandmeid, märkis ministeerium. 

Kohtu toimiku kohaselt andis neile juhtnööre Saudi ametnik, kes prokuröride andmeil töötas «kuningliku perekonna liikme-1» heaks, kes Washington Posti teatel on kroonprints Mohammed bin Salman.

Süüdi mõistetud Twitteri töötajad olid Ali Alzabarah ja Ahmad Abouammo ning kolmas kuningliku perekonnaga seotud turundusametnik Ahmed Almutairi.

Mehed värvati ajavahemikus 2014-2015. Vähemalt üks Twitteris töötanuist võttis oma tegevuse eest vastu sadu tuhandeid dollareid. Ta peeti kinni Ühendriikides teisipäeval. 

Võimudele teadaolevalt on kaks ülejäänud meest Saudi Araabias. Üksnes Twitteri töötajaist lahkus koos oma naisega varsti pärast seda, kui ettevõtte juhtkond sai teada, et ta oli nuhkinud enam kui 6000 konto kasutajaandmetes. 

Vabaduses olevate meeste suhtes on antud välja vahistamismäärus. 

«Süüdistuse kohaselt õngitsesid Saudi agendid Twitteri sisesüsteemides teavet Saudi kriitikute ja tuhandete teiste Twitteri kasutajate isikuandmete kohta,» lausus prokurör David Anderson.

«USA seadus kaitseb USA ettevõtteid seesuguse seadusvastase välissekkumise vastu. Me ei luba USA firmadel või USA tehnoloogial saada USA seaduste vastaselt välisrepressioonide tööriistaks,» märkis ta. 

Protsess leidis aset ajal, mil USA-Saudi suhteid varjutab endiselt mullune Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi brutaalne mõrv. Khashoggi tegi muu hulgas kaastööd Washington Postile.

Kroonprints Mohammedi kriitik Khashoggi tapeti ja tükeldati Saudi konsulaadis Istanbulis.

Posti andmeil jõudsid USA luureteenistused järeldusele, et prints oli isiklikult mõrvaga lähedalt seotud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles