Brasiilia seadusandjad ei luba lihtkodanikel avalikult relvi kanda

Copy
Klient  São Paulo relvapoes.
Klient São Paulo relvapoes. Foto: AFP / Scanpix

Brasiilia seadusandjad lükkasid tagasi relvasõbraliku presidendi Jair Bolsonaro ettepaneku, mis oleks lubanud lihtkodanikel avalikult relvi kanda. 

Kongressi alamkoda hääletas teisipäeva õhtul selle poolt, et anda jahimeestele, sportlaskuritele ja kollektsionääridele lihtsam ligipääs relvadele. 

Kuid nad ei soostunud piirangute leevendamisega, mis oleks võimaldanud miljonitel tavalistel brasiillastel osta relvi ja kanda neid tänaval. 

Eelnõu uus versioon saab seaduseks pärast selle heakskiitmist senatis. 

Endine armeekapten Bolsonaro põhjustas mais segadust, kui väljastas määruse, mis lubas paljude elukutsete esindajail, teiste seas veokijuhtidel, poliitikutel ning isegi osal ajakirjanikest kanda relva tõendamata, milleks neil seda vaja on. 

Nädal hiljem muutis ta algset teksti, lubades lihtkodanikel avalikkuses käsirelvad, aga mitte vintpüssid. 

Pärast õiguslikku ja poliitilist kriitikat määruse suhtes, võttis Bolsonaro selle tagasi ja saatis kongressi eelnõu, millega muuta seadusi, mis puudutava relvade registreerimist, omamist ja kommertsialiseerimist. 

Asjatundjad on hoiatanud, et piirangute leevendamine suurendab veelgi relvavägivalda riigis, milles tapmiste suhteline hulk on niigi üks maailma kõrgemaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles