Tšiilis levisid meeleavaldused pealinna jõukatesse linnaosadesse

BNS
Copy
Tšiili sõdurid 21. oktoobril pealinna Santiago tänavatel.
Tšiili sõdurid 21. oktoobril pealinna Santiago tänavatel. Foto: Jose Miguel Rojas/SIPA/Jose Miguel Rojas/SIPA

Tšiilis levisid valitsusvastased meeleavaldused kolmapäeval pealinna jõukamatesse linnaosadesse, määrides vägivallaga rahutustest seni puutumata jäänud Santiago osad. 

Sajad meeleavaldajad marssisid Lõuna-Ameerika suurimat ostukeskust ja regiooni kõrgeimat hoonet võõrustava Costanera Centeri poole. Costanera Center on Tšiili majandusliku jõukuse sümbol, mis on teinud sellest ühe regiooni stabiilsema riigi. 

Protestijate teekonna peatas märulipolitseinike faalanks, lastes käiku veekahurid ja pisargaasi, et ajada laiali ostukeskuse juurde kogunenud rahvahulga. 

Seejärel valgusid meeleavaldajad jõukasse Providencia linnaossa, kus asub Tšiili finantssektor. Sealgi puhkes vägivald ning meeleavaldajad kähmlesid politseinikega, rüüstasid ühe apteegi ja vähemalt kaks panka ning kahjustasid valitsushooneid. 

«Me oleme läbi elamas seninägematut vägivalla ja hävitustöö taset,» ütles Providencia linnapea Evelyn Mattehi. 

Sotsiaalmeedias levisid sõnumid üleskutsega osaleda meeleavaldusel Vitacura linnajaos asuva ÜRO Ladina-Ameerika ja Kariibi mere majanduskomisjoni (ECLAC) juures. 

Samal ajal ründas väike rühm meeleavaldajaid Santiago põhjaosas asuvas Renca töölisklassi linnajaos politseijaoskonda ja vigastas viit korrakaitsjat. 

20. oktoobril majandusliku ebavõrdsuse vastu puhkenud meeleavaldused ei näita vaibumise märke sellest hoolimata, et president Sebastián Piñera on teinud meeleavaldajatele ühe järeleandmise teise järel, teatades meetmetest ühiskondliku ebavõrdsuse vähendamiseks ja vahetades välja kolmandiku valitsuse koosseisust.

President on teatanud ka vastavalt novembris ja detsembris Tšiilis toimuma pidanud Aasia ja Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) foorumi tippkohtumise ning ÜRO kliimakonverentsi ärajätmisest.

Prokuröride sõnul on alates meeleavalduste puhkemisest surma saanud 20 inimest ning ÜRO inimõigusmissioon uurib süüdistusi politseivägivallas.

Prokurörid kahtlustavad, et julgeolekutöötajate rikkumised põhjustasid praeguseks meeleavalduste käigus hukkunud 20-st inimesest viie surma. 

Kolmapäeval ütles president, et Tšiili valitsus on politseiväivalla küsimuses läbipaistev. «Me oleme olnud täiesti läbipaistvad nende arvudega, kuna meil pole midagi varjata,» sõnas Piñera.

President on öelnud, et inimõigusrikkumisi sooritanud julgeolekujõudude liikmeid karistatakse sama karmilt kui vandaalitsenud ja vägivallatsenud tsiviilelanikke.

Paljud protestijad nõuavad jätkuvalt presidendi tagasiastumist, kuid Piñera sõnul ta seda teha ei kavatse, samuti diktatuuriaegse põhiseaduse muutmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles