Saksa kaitseminister: riik peab võtma aktiivsema sõjalise rolli (3)

Copy
Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer.
Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: Juergen Schwarz/Imago Images/Scanpix

Saksamaa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer teatas sõjaväeakadeemias peetud kõnes, et riik peaks tõstma oma kaitsekulutused kahe protsendini SKT-st ja paigutama heidutusmeetmena sõdureid välisriikidesse.

Saksamaa võidab reeglitele põhinevast maailmakorrast ning peaks tegema seetõttu rohkem selle kaitsmiseks, teatas Kramp-Karrenbauer täna Bundeswehri akadeemias peetud kõnes.

Kramp-Karrenbauer märkis, et liitlased paluvad üha enam Berliinilt täita rahvusvahelise julgeoleku tagamisel heidutavat rolli.

«Meie suuruse ning majandusliku ja tehnilise võimekusega riik ühes sellise geostrateegilise positsiooni ja globaalsete huvidega ei saa lihtsalt seista kõrval ja pealt vaadata,» lausus kaitseminister. «Saksamaa peab osalema rahvusvahelistes debattides ja neid edasi viima.»

Kramp-Karrenbauer kutsus üles tõstma aastaks 2031 riigi kaitsekulusid kahele protsendile SKT-st, mis muudaks Saksamaa maailmas suuruselt kolmandaks riigikaitsele panustajaks USA ja Hiina järel. Praegu peab Saksamaa jõudma 2024. aastaks lubatud 1,5 protsendini.

Kristlik-Demokraatlik Liidu (CDU) juht teatas ka, et kavatseb jätkata riikliku julgeolekunõukogu loomisega, millega tunnistatakse Saksamaa strateegilisi huvisid.

Varasemas intervjuus väljaandele Süddeutsche Zeitung kutsus kaitseminister üles võtma aktiivsemat rolli sõjavälistes operatsioonides välismaal.

Saksamaa peab «avalikult tunnistama fakti, et meil, sarnaselt iga teise riigiga maailmas, on oma strateegilised huvid», lausus Kramp-Karrenbauer Süddeutsche Zeitungile.

Saksa välisminister Heiko Maas.
Saksa välisminister Heiko Maas. Foto: HAYOUNG JEON/EPA/SCANPIX

Valitsuskabineti liikmed suhtusid Kramp-Karrenbaueri ettepanekutesse ettevaatlikult. Välisminister Heiko Maas märkis, et aktiivsema Saksa sõjaväe mõte nõuaks Euroopa liitlaste kindlat toetust.

«Eelkõige peame tegema kindlaks oma vastutuse Euroopa pinnal,» lausus Maas ringhäälingule ZDF. «See tähendab, et me ei tegele oma probleemidega üksi, vaid mängime juhtivat rolli supervõimude vahelises võistluses pigem osana Euroopast.»

Saksamaa on sageli hoidunud osalemast välismaises sõjaväelises tegevuses, suuresti tänu põhiseaduslikele piirangutele, mis kehtestati eesmärgiga vältida Teises maailmasõjas toime pandud õuduste kordumist.

Kuid Saksamaa liitlased, teiste seas USA, on kutsunud riiki üles võtma suuremat vastutust NATO ja Euroopa Liidu kollektiivse julgeoleku vallas.

USA välisminister Mike Pompeo (paremalt teine) ning Saksa välisminister Heiko Maas (paremal) Berliini müüri lõigu juures Moedlareuth`s.
USA välisminister Mike Pompeo (paremalt teine) ning Saksa välisminister Heiko Maas (paremal) Berliini müüri lõigu juures Moedlareuth`s. Foto: Sean Gallup/POOL/EPA/SCANPIX

Washington on tugevalt survestanud Saksmaad tõstma oma kaitsekulutusi, mis on Saksa avalikkuses endiselt vastuoluline teema. Kaitseminister pidas oma kõne vaid mõni tund enne USA välisministri Mike Pompeo riigivisiiti Saksamaale, millega tähistatakse Berliini müüri langemise 30. aastapäeva.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles