Maduro eriüksus hukkab Venezuela slummides poliitilisi vastaseid (2)

Copy
FAESi tapetud Johander Perezi ja Wuilkerman Ruizi sugulased ja sõbrad jätmas nendega hüvasti ühel Caracase surnuaial.
FAESi tapetud Johander Perezi ja Wuilkerman Ruizi sugulased ja sõbrad jätmas nendega hüvasti ühel Caracase surnuaial. Foto: STR/AFP/Scanpix

Caracase kehvas linnaosasse elav 39-aastane pangatöötaja Miriam Gamarra mäletab, et tundis rinnus valu, kui töölt koju tulles kostis kaugusest tema kõrvu püstolipaukude kaja. «Jumal, palun hoolitse minu poja eest,» pomises ta omaette. Aga palved olid tulutud.

Tema 21-aastase poja Luis Ariza tappis sel maikuu õhtul Venezuela politsei eriüksus, mis külvab hirmu pealinna slummides.

Gamarra pole oma südamevalus üksi. Ariza on vaid üks sadadest Venezuela pealinna elanikest, kelle on tapnud Erioperatsioonide Üksus (FAES) stiilis, mida lähedase kaotanud inimesed ja nende õiguste eest seisvad rühmad nimetavad hukkamisteks. Süüdistused on jõudnud välja isegi ÜRO inimõiguste ülemvoliniku, endise Tšiili presidenid Michelle Bachelet’ni.

Pärast juunikuist kohtumist ohvrite sugulastega Caracases kutsus Bachelet üles saatma laiali FAESi, mille Venezuela president Nicolás Maduro asutas 2017. aastal kui eliitüksuse, mis peaks võitlema kuritegevusega.

Eriüksuse loomist õigustati vajadusega kaitsta inimesi terroristlike jõukude eest, mis riigipea väitel olid seotud opositsiooniga. Ei kulunud kuigi palju aega, kui hakkasid laekuma kaebused ja süüdistuses FAESi jõukasutuse ja rikkumiste tõttu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles