Saksa president ärgitab USA-d olema austav partner

Copy
Saksa president Frank-Walter Steinmeier.
Saksa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: imago images/epd / Scanpix

Saksa president Frank-Walter Steinmeier ärgitas Ühendriike olema vastastikust austust üles näitav partner ning loobuma rahvuslusest.

Avalduses nähakse selget kriitikat USA presidendi Donald Trumpi suunal.

Steinmeier tuletas eile, Berliini müüri langemise 30. aastapäeval meelde keskset rolli, mida USA etendas Ida ja Läänt eraldanud müüri mahakiskumisel.

Presidendi sõnul kaigub tema kõrvus jätkuva USA kunagise riigipea Ronald Reagani kuulus lause: «Kiskuge maha see müür!».

Saksa president torkas sõnavõtus Trumpi «Ameerika ennekõike» poliitikat ja soovi ehitada müür piirile Mehhikoga. Ta rõhutas, et teised soovivad minevikust tuttava Atlandi-ülese partneri naasmist.

«Seda Ameerikat, mis on vastastiku lugupidav, partner demokraatiale ja vabadusele, vastu riiklikule egoismile – seda loodan ka tulevikus,» lausus Steinmeier avakõnes Brandenburgi väravas, kus Reagan oma kuulsa lause ütles.

Steinmeieri teravad sõnad tõid taaskord välja kasvavad pinged kahe liitlasriigi vahel. Erimeelsusi põhjustavad Trumpi soovid teha paljudes küsimustes asju isepäi, näiteks Iraani tuumapoliitikas, kaubavahetuses Euroopaga ja kliimamuutuses.

Kuigi varasematel aastatel on Berliini müüri lagunemist tähistanud ürituste meeleolu olnud optimistlik, siis nüüd on ta süngem, sest liberaaldemokraatia kinnistanud lääneriikide liit lõhestub.

Saksamaa ise üritab tulla toime riigis pead tõstvate paremäärmuslaste ja -populistidega, kes suutsid kinnitada kunagi kommunistlikes liiduvabariikides kanda marurahvusliku ja immigratsioonivastase sõnumiga.

«Üles on läinud uued, meie riiki läbistavad müürid. Müürid, mis on ehitatud pettumusele, raevule ja vihkamisele... Müürid, mis on nähtamatud, kuid mis lõhestavad. Müürid, mis seisavad meie kokkukuuluvuse teel,» hoiatas ta.

President ärgitas sakslasi «viimaks neid müüre maha kiskuma».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles