Briti sõjaväejuht hoiatas sõjaga riskiva hoolimatu Venemaa eest (5)

Copy
Briti relvajõudude ülem kindral Nick Carter sellel 2017. aasta jaanuarist pärineval fotol.
Briti relvajõudude ülem kindral Nick Carter sellel 2017. aasta jaanuarist pärineval fotol. Foto: Steve Parsons/AP/Scanpix

Briti kõrgeim sõjaväelane süüdistas pühapäeval Venemaad rahvusvahelisi norme rikkuvas hoolimatus käitumises, mis ähvardab vallandada sõja. 

Relvajõudude ülem Nick Carter ütles BBC televisioonile, et Moskva tegutseb hallis tsoonis, kasutades informatsiooni relvana ja konfliktides vahemehi, kelle tegevusest ta saab lahti öelda. 

Carter mainis Venemaast lähtuvate uute ohtudena erasõjafirma Wagner operatsioone Süürias ja Aafrikas ning desinformatsioonikampaaniad. Kreml eitab Wagneri rahastamist. 

«Venemaa tegutseb praegu palju jõulisemalt kui 10 aastat tagasi. Näeme praegu enesekindlust, millega ta ennast globaalse suurvõimuna kehtestab,» lausus Briti sõjaväejuht. 

Carteri sõnul kuulub Venemaa tööriistakasti küberruumis tegutsemine, kosmoses toimuv, desinformatsioon, õõnestustegevus, manipuleerimine, salamõrvad ja mõistagi palgasõdurite kasutamine, mille tegevusest on lihtne lahti öelda. 

«Hoolimatu käitumine ja austuse puudumine rahvusvahelise õiguse vastu seoses nende uut tüüpi relvadega ähvardab kaasa tuua eskalatsiooni, mis võib kergesti viia tahtmatu valearvestuseni,» lausus ta. 

Vene president Vladimir Putin eitab Kremli seotust küberoperatsioonide ja maismaal läbiviidud operatsioonidega, milles Lääne luureteenistused ja analüütikud süüdistavad Moskvat. 

Carteri sõnul on selline eitamine taktika, mida Suurbritannia peamised vastased on täiustamas. 

Sõjaväejuhi esinemine meedias tuli enne seda, kui britid tähistavad 101 aasta möödumist Esimese maailmasõja lõpetanud relvarahust. Suurbritannias austatakse 11. novembrile lähimal pühapäeval kõiki Esimeses maailmasõjas ja hilisemates konfliktides võidelnuid ja langenuid. 

Samuti langeb see ajale, kui USA presidendi Donald Trumpi väljaütlemised on tekitanud küsimusi Washingtoni pühendumise kohta NATO-le ja Prantsuse president Emmanuel Macron räägib üha sagedamini Euroopa armee loomisest. 

Suurbritannia tahab NATO-t säilitada ajal, kui ta valmistub Euroopa Liidust lahkuma, sõnas Carter. 

«Ma ei ole näinud mingeid tõendeid sõjalisest planeerimisest, mis viitaks sellele, et hakatakse looma Euroopa armeed. Selle kohta ei ole tehtud ühtegi deklaratsiooni,» ütles Briti relvajõudude ülem BBC-le. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles