Boliivia president kuulutab välja uued valimised

Copy
Boliivia president Evo Morales (keskel) pühapäeval El Altos õhujõudude hangaaris meedia poole pöördumas.
Boliivia president Evo Morales (keskel) pühapäeval El Altos õhujõudude hangaaris meedia poole pöördumas. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Siseriikliku surve alla langenud Boliivia president Evo Morales ütles pühapäeval, et kuulutab välja uued presidendivalimised ja vahetab välja kõik valimistribunali liikmed. 

President ütles, et kuulutab välja välja uued üleriigilised valimised, mis «võimaldavad boliivia rahval hääletades valida uued võimud». 

Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) teatas pühapäeval raportis, et ei saa tunnistada kehtivaks 20. oktoobri valimiste tulemusi, mistõttu on soovituslik viia läbi uus valimisprotsess. 

«20. oktoobril korraldatud esimene valimisvoor tuleb tühistada ja valimisprotsessi tuleb korrata. Esimene voor tuleb pidada niipea, kui on loodud uued tingimused, mis pakuvad tagatisi selle läbiviimiseks, sealjuures uue koosseisuga valimistribunal,» teatas organisatsioon avalduses.

Boliivias kestab juba neli nädalat valimisjärgne vastasseis end valimiste võitjaks kuulutanud Moralese ja valimistulemused tagasi lükanud opositsiooni vahel. Meeleavaldustega kaasnenud vägivallas on surma saanud kolm ja vigastada sadu inimesi. 

Viimastel päevadel on tulnud teateid sellest, et seni 13 aastat Boliiviat valitsenud Moralesele lojaalsed julgeolekujõud on hakanud poolt vahetama.

Laupäeval oli president kutsunud opositsiooni alustama kiiresti tähtajatut dialoogi, kuid Moralese vastasleer lükkas selle tagasi. 

Valimistribunal kinnitas paar päeva pärast esimest valimisvooru Moralese võidu, kuid tegi seda pärast ootamatut ja seletamatut hääletustulemuste muutust tema kasuks. 

Esialgu tundus, et Moralesel tuleb võistelda teises voorus tsentristist ekspresidendi Carlos Mesaga.

Opositsioon oli väljendanud valimiste aususe suhtes kahtlust juba enne esimest vooru ja viidanud asjaolule, et valimistribunal ja kohtud on mehitatud Moralese liitlastega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles