Iraanis algas kohus arvatava CIA spiooni üle

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani riigitelevisiooni kaader Amir Mirzai Hekmatist, keda islamivabariigi võimud süüdistavad spionaažis.
Iraani riigitelevisiooni kaader Amir Mirzai Hekmatist, keda islamivabariigi võimud süüdistavad spionaažis. Foto: SCANPIX

Iraanis algas täna suletud uste taga kohtuprotess Iraani päritolu USA kodaniku üle, keda süüdistatakse spioneerimises Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) kasuks.

«Esimene kohtuistung hiljuti Ühendriikide kasuks spioneerimise pärast arreteeritud Amir Mirzai Hekmati üle algas täna hommikul,» teatas Teherani kohtu allikas uudistevõrgu AFP vahendusel.

28-aastane Hekmati on endine USA mereväelane, kes sündis Ühendriikides Arizona osariigis ja kelle vanemad on Iraani päritolu. Iraani võimude teatel püüdis CIA kasuks töötanud Hekmati imbuda Iraani luureministeeriumisse ning väidetavalt on mees oma süü ka üles tunnistanud.

«USA luureteenistused lollitasid mind. Kuigi ma saabusin Iraani eesmärgiga infiltreeruda Iraani luureteenistustesse, et saada CIA jaoks informatsiooni, ei tahtnud ma isiklikult Iraani solvata, sest mul oli kavas Iraani elama asuda ja Ühendriikidesse mitte naasta,» vahendas Iraani uudisteagentuur Fars eakmati väidetavat ülestunnistust.

Ühendriigid on süüdistusi eitanud ning nõuavad Hekmati kohest vabastamist. Ka on USA võimud viidanud sellele, et Ühendriike Iraanis esindavatel Šveitsi diplomaatidel pole lubatud Hekmatiga kohtuda.

Hekmati pereliikmete sõnul töötas Hekmati USA mereväes araabia keele tõlgina ning läks mitme kuu eest Iraani, et kohtuda seal oma vanavanematega. «Mu poeg pole spioon,» kinnitas Ühendriikides õpetajana töötav Hekmati isa Ali Hekmati USA telekanalile ABC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles