Boliivia president Evo Morales teatas tagasiastumisest

Copy
Evo Morales.
Evo Morales. Foto: Jorge Saenz/AP

Boliivia president Evo Morales teatas eile tagasiastumisest pärast seda, kui relvajõud ja politsei loobusid tema toetamisest rohkem kui kolm nädalat kestnud protestides tema tagasivalimise vastu.

«Ma lahkun presidendi ametikohalt,»  ütles Morales telepöördumises.

Pealinna La Pazi tänavad täitusid koheselt juubeldava rahvahulgaga. Inimesed lasid ilutulestikurakette ja lehvitasid riigilippe.

60-aastane Morales, kes oli olnud riigipea alates 2006. aastast, võitis 20. oktoobril peetud presidendivalimised napi edumaaga, mis andis talle neljanda ametiaja. Opositsioon aga ei tunnistanud tulemusi pettuste ja rikkumiste tõttu häältelugemisel ning alustas meeleavaldusi.

Boliivia raadiojaama PioDoce teatel lahkus Morales pealinnast lennukiga. Lennuki meeskond palus Argentinalt luba kasutada riigi õhuruumi, kuid palve lükati tagasi.

Varem teatasid tagasiastumisest ka asepresident Álvaro García Linera, parlamendi mõlema koja spiikrid ja mitu ministrit.

Tagasiastumistest anti teada Chimoré linnas, kuhu Morales ja tema lähikondsed lendasid pealinnast La Pazist peale seda, kui riigi relvajõudude juhataja kindral Williams Kaliman kutsus presidenti volitused maha panema.

Praeguses olukorras kuulub võim senati teisele asespiikrile. Tema kohustuste hulka kuulub parlamendi erakorralise istungi läbiviimine, millel ametlikult rahuldatakse presidendi, asepresidendi ja parlamendi mõlema koja spiikri tagasiastumine.

Samuti tuleb tal kokku leppida presidendi- ja parlamendivalimiste läbiviimise aeg.

Kuuba ja Venezuela mõistsid Boliivias toimunu hukka riigipöördena. Mehhiko aga pakkus Moralesele asüüli pärast seda, kui 20 Boliivia valitsusametnikku ja seadusandjat palusid redupaika Mehhiko saatkonnas La Pazis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles