IAEA tuvastas Iraanis deklareerimata objektil uraaniosakesi

Copy
Iraani lipp lehvimas Viinis Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peakorteri ees.
Iraani lipp lehvimas Viinis Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) peakorteri ees. Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/Scanpix

ÜRO tuumaagentuur teatas esmaspäeval, et tuvastas Iraanis võimude deklareerimata rajatises uraaniosakesi. 

«Agentuur tuvastas inimtekkelist päritolu loodusliku uraani osakesi Iraanis agentuurile deklareerimata objektil,» teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) kvartaliraportis. 

IAEA ei ole kõnealust rajatist nimetanud, kuid diplomaatilised allikad on varem öelnud, et agentuur on esitanud Iraanile küsimusi rajatise kohta, kus Iisrael on varem süüdistanud Teherani salajases tuumategevuses. 

Allikate sõnul võtsid IAEA inspektorid kevadel Teherani Turquzabadi linnajaos asuvalt objektilt proove. 

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu on teatanud, et Iraanil on Teherani äärelinnas salajane tuumaladu. Iisrael on väitnud, et rajatises asuv materjal pärineb Iraani sõjalisest programmist, mis hõlmab töid tuumarelva väljaarendamiseks. 

Septembris süüdistas Netanyahu Iraani varem avalikustamata tuumarajatise kasutamises tuumarelvade väljatöötamiseks, mis on nüüdseks hävitatud. 

Iraan eitab kategooriliselt tuumarelva väljatöötamise kavatsust ja kinnitab oma tuumaprogrammi rahumeelsust. 

Tuumaagentuuri raportis kinnitati ka seda, et Iraan on hoogustanud uraanirikastamist ning riigi rikastatud uraani varud ulatuvad nüüd 551 kilogrammi ekvivalendini. 

2015. aastal sõlmitud mitmepoolne tuumalepe lubas Teheranil hoida kuni 300 kilogrammi suurusi rikastatud uraani varusid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles