Reformierakonna toetus kerkis üle 35 protsendi (22)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Ajal, mil Eestis on tuure kogumas valitsuskriis, naudib opositsiooniline Reformierakond 35,3-protsendilist toetust, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati küsitlusest.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 35,3, Keskerakonda 23,3 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 15. oktoobrist 11. novembrini ning kokku küsitleti 4008 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku. Nädalaga toimunud muutused reitingutabelis on 0,6 protsendi piires ning seega jätkavad erakonnad eelmise nädalaga võrreldes sarnasel toetuse tasemel. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,1 ja Isamaa 6,2 protsendiga. Kuus nädalat valimiskünnist ületanud Eesti 200 toetus on taas langenud alla viie ning värskete tulemuste põhjal on nende toetus 4,6 protsenti.  

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,2 protsenti vastajatest ning opositsioonierakondi 43,4 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles