Hiina kinnipidamislaagrites võib olla seniarvatust palju rohkem inimesi

Copy
Hiina lääneosas Xinjiangi provintsis Akto lähistel asuv väidetav ümberõppelaager, kus hoitakse kinni peamiselt islamiusulisi hiina vähemusi.
Hiina lääneosas Xinjiangi provintsis Akto lähistel asuv väidetav ümberõppelaager, kus hoitakse kinni peamiselt islamiusulisi hiina vähemusi. Foto: Greg Baker / AFP / Scanpix

Uiguuridest aktivistid kogusid andmeid pea 500 laagrist ja vanglast, kus Hiina nende etnilise grupi liikmeid kinni hoiab, ning väitsid uuele teabele tuginevalt, et Peking võib hoida seniräägitud miljonist inimesest kinni palju rohkem inimesi.

Washingtonist tegutsev Ida-Turkestani Rahvusliku Ärkamise Liikumine, mis taotleb Hiina lääneosas asuvale Xinjiangi provintsile iseseisvust, esitas geograafilised koordinaadid 182 arvatavast kontsentratsioonilaagrist. Väidetavalt survestatakse seal uiguure oma kultuurist lahti ütlema.

Grupp ütles pildipanga Google Earth fotode uurimise järel, et märkas ka 209 arvatavat vanglat ja 74 arvatavat töölaagrit, mille kohta jagab ta andmeid hiljem.

Enamikku neist poldud varem tuvastatud, mistõttu võib kinnipeetute tegelik arv olla seni arvatavast kõvasti suurem, ütles liikumise üks juhte Kyle Olbert.

«Muretseme, et võib olla veel rajatisi, mida me ei suutnud tuvastada,» lausus ta Washingtonis pressikonverentsil.

Analüütik Anders Corr, kes töötas kunagi USA luure heaks ning liikumist nõustas, ütles, et varem polnud teada umbes 40 protsenti nüüd avaldatud rajatistest.

Inimõiguslased on senistel andmetel arvanud, et Hiina hoiab kinni rohkem kui miljonit uiguuri ning teisi, peamiselt turgi moslemitest inimesi.

Kuid Pentagoni Aasia asjade tippametnik Randall Schriver ütles mais, et arv on tõenäoliselt lähemale kolmele miljonile inimesele. See oleks erakordselt suur arv piirkonnas, kus elab umbes 20 miljonit inimest.

Olberti sõnul näitavad analüüsitud fotod järjepidevalt sama asja: nelja aasta jooksul ehitatud terasest ja betoonist hooneid koos turvaperimeetriga.

Ta lisas, et liikumine üritas kinnitada iga rajatise iseloomu kohapealsete tunnistajate ütlustega. Ta keeldus rohkem üksikasju avaldamast, sest tahab kaitsta tunnistajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles