NASA muutis kauge kosmosekivi nime, kuna Ultima Thule seonduvat natsidega (13)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
New Horizonsi tehtud foto 2014 MU69st, mis nimetati Ultima Thule asemel Arrokoth'iks.
New Horizonsi tehtud foto 2014 MU69st, mis nimetati Ultima Thule asemel Arrokoth'iks. Foto: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute, National Optical Astronomy Observatory/AP/Scanpix

Kaugeim objekt, mida kosmoseaparaat kunagi lähedalt uurinud on, sai alguses nime müütilise maailma põhjapoolseima koha järgi. Nüüd otsustas NASA, et algne nimetus siiski ei sobi.

Kosmosekivi, mille teaduslik nimetus on jätkuvalt 2014 MU69, avastati 2014. aastal Hubble’i kosmoseteleskoobi poolt ning hiljem kujunes temast ka NASA New Horizonsi missiooni sihtmärk. 2019. aasta 1. jaanuaril tegigi kosmoseaparaat lumememme-kujulisest kosmosekivist möödalennu ja nii sai sellest ka kaugeim lähivaatluse teel uuritud kosmiline objekt. Seetõttu leidis ka NASA, et MU69 vajab suupärasemat nime ning välja käidi Ultima Thule.

Teatavasti on Ultima Thule antiik-geograafias tuntud kui põhjapoolseim koht, mida inimkond teadis. Oma ülestähenduste kohaselt külastas Thulet Kreeka maadeavastaja Pytheas. Pythease kirjelduste põhjal on hiljem välja käidud mitmeid hüpoteese Thule asukoha kohta, muu hulgas ka Lennart Meri oletus, et tegemist võis olla Saaremaaga.

Kuigi nimi võib tunduda igati kohane, kutsus see mõnes ringkonnas esile protesti, kuna teiste seas võtsid omal ajal Thule müüdi omaks ka saksa natsid, kelle teooriate kohaselt võis see olla aaria rassi ürgkodu. Näiteks oli Münchenis asutatud Thule selts üks varasemaid ja tugevamaid natsipartei toetajaid. Tänapäeval aga tegutseb näiteks Rootsis Ultima Thule nimeline ansambel, mida on samuti seostatud valgete ülemvõimu taotleva ideoloogiaga.

Samas kannab sama nime teatavasti ka Eesti ansambel, mitmete teiste artistide albumid, Vladimir Nabokovi lühijutt, Henry Wadsworth Longfellow luulekogu ja muudki kirjandusteosed, linn USAs Arkansas’ osariigis, Austraalia ambient muusika raadiosaade, USA lennuväe baas Gröönimaal ja kindlasti palju muudki.

Siiski leidis NASA seni ametlikult välja ütlemata põhjustel, et senine nimi MU69’le siiski ei sobi ning teisipäevasel pressikonverentsil teatatigi, et objekt saab endale n-ö ametlikuks hüüdnimeks hoopiski Arrokoth, mis tähendab põlisameeriklaste Powhatani rahva keeles taevast.

Kui nimel Ultima Thule oleks olnud seos kaugete objektide ja avastamisega, siis Arrokoth’is peegeldub New Horizonsi teadusjuhi Alan Sterni kinnitusel «taevasse vaatamise ja tähtede ning kaugete maailmade üle mõtlemise innustus». Oma õnnistuse nimele andsid ka Powhatani kogukonna vanemad.

AFP uudisteagentuuri järelepärimisele vastates tõdes NASA, et Ultima Thule oli vaid kinnitamata hüüdnimi. Väidetavate natsi-seoste kohta kommentaari kosmoseagentuur aga ei andnud.

Kosmosekehast möödalennu teinud New Horions on praeguseks aga juba Päikesesüsteemi äärealadel ning uurib nn Kuiperi vöö objekte. Juhul, kui vahepeal ei ilmne ootamatuid tagasilööke, peaks aparaat väljuma Päikesesüsteemist 2038. aastal ning saama seega kolmandaks tähtedevahelisse ruumi jõudnud kosmosesondiks.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles