Iisraeli ja Gaza mässuliste tulevahetus muudkui jätkub

Copy
Iisraeli raketitõrjesüsteem Iron Dome tõrjumas Gaza sektori mässuliste rakette.
Iisraeli raketitõrjesüsteem Iron Dome tõrjumas Gaza sektori mässuliste rakette. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / Scanpix

Eile alanud Iisraeli raketilöögid Gaza sektoris täna jätkusid ning kuigi vastaspoole raketituli Iisraeli öösel vaibus, siis päeva hakul jätkusid ka need.

Teisipäeval sai Gazas Iisraeli rünnakutes surma 12 palestiinlast ning kolmapäeva lõunaks oli hukkunute arv juba 22. Iisraelis pole veel keegi surma saanud.

Vägivald algas teisipäeva hommikul, kui Iisrael tappis Gazas äärmusrühmituse Islamidžihaad komandöri Bahaa Abu el-Ata ja tema abikaasa, kes õhurünnaku ajal magasid. Iisrael süüdistas Attat paljude hiljutiste Iisraeli tabanud rünnakute korraldamises.

Iisraeli sõjaväe sõnul on vägivalla puhkemise algusest tulistatud Gazast Iisraeli suunas rohkem kui 250 raketti, millest sõjavägi suutis alla tulistada enda sõnul 90 protsenti. Enamik rakettidest saadeti teele teisipäeval.

Tulevahetus pani suure osa Iisraeli elust seisma. Gaza piiri lähistel asuvad Iisraeli kogukondade koolid on suletud ning võimud suuri kogunemisi ei luba.

Samas on märke, et vaenutegevus jääda üürikeseks.

Gazat valitsev ning Islamidžihaadist võimsam rühmitus Hamas pole võitlusesse veel sekkunud. Arvatakse, et Hamasil napib Iisraeliga uuesti sõdimise soovi, sest Gaza majandus on halvas seisus ja rühmitus ei saa lahinguid sisepoliitiliselt lubada.

Iisraeli juhid ähvardavad küll rünnakutele vastata, kuid rõhutavad, et pole eskalatsioonist huvitatud. Seni ründab sõjavägi vaid Islamidžihaadi ning pea kõik seni hukkunutest on sellest rühmitusest.

Pingeid üritab maandada ka Iisraeli võime ja Gaza mässulisi vahendav Egiptus. Kuid Kairo ametnike sõnul lükkas Islamidžihaad esialgu kõnelusteettepaneku tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles