Iraan ähvardas sulgeda Hormuze väina

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani sõjalaev Jamaran.
Iraani sõjalaev Jamaran. Foto: SCANPIX

Iraani esimese asepresidendi sõnul võib islamivabariik sulgeda Pärsia lahe suudmes asuva Hormuze väina, kui lääneriigid peaksid riigi naftatööstusele uued sanktsioonid kehtestama.

«Kui võetakse vastu Iraani nafta vastu suunatud sanktsioonid, ei läbi Hormuze väina mitte ühtegi tilka naftat,» lubas asepresident Mohammad Reza Rahimi RIA Novosti vahendusel.

«Me ei soovi vaenu ega vägivalda, aga lääs ei taha oma plaanist loobuda,» lisas Rahimi, viidates lääneriikide kavale kehtestada Teheranile vastuolulise tuumaprogrammi arendamise pärast uued sanktsioonid.

Läbi strateegiliselt olulise Hormuze väina liigub hinnanguliselt kolmandik kogu maailma naftast. Kui Iraan peaks väina kasvõi nädalaks blokeerima, oleks sellel oluline mõju kogu maailma majandusele.

Laupäeval alustas Iraan Pärsia lahes ja Adeni lahes aga kümme päeva kestvaid mereväeõppusi Velayat 90. Islamivabariigi mereväe ülem kinnitas nädalavahetusel, et kuuldused Hormuze väina blokeerimisest ei vasta tõele ning sellise otsuse saab vastu võtta vaid Iraani poliitiline juhtkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles