Esindajatekojas algas Trumpi tagandamiskatsega seotud avalik istung

Copy
Istung USA Esindajatekojas.
Istung USA Esindajatekojas. Foto: Erin Scott/REUTERS

USA esindajatekoda avas kolmapäeval president Donald Trumpi tagandamisjuurdluse raames esimese avaliku istungi tunnistajate küsitlemiseks.

Trumpi ähvardab ametist ilmajäämine, sest senistel andmetel väärkasutas ta oma võimu, kui survestas Ukrainat leidma kahjustavat infot demokraatide 2020. aasta presidendikandidaadiks pürgiva Joe Bideni kohta.

Esindajatekojas on küll enamus demokraatidel, kuid kuna senatis domineerivad vabariiklased, siis on Trumpi tagandamise tõenäosus lõpuks väike.

Esindajatekoja luurekomiteele annavad kolmapäeval ütlusi kaks karjääridiplomaati – USA suursaadiku kohusetäitja Ukrainas William Taylor ja abivälisministri asetäitja Euroopa ja Euraasia asjades George Kent. 

Televisioonis üle kantaval istungil on oodata tuliseid vaidlusi demokraatide ja Trump vabariiklastest toetajate vahel. 

19. novembril küsitleb esindajatekoja luurekomitee asepresident Mike Pence'i nõunikku Jennifer Williamsit ning maaväe kolonelleitnanti ja riikliku julgeolekunõukogu liiget Alexander Vindmani.

Hiljem sama päeva pärastlõunal annavad ütlusi Kurt Volker, kes oli kuni septembrini USA erisaadik Ukrainas, ja Valge Maja Venemaa-spetsialist Tim Morrison.

20. novembril annab taasi ütlusi Gordon Sondland. Ta on USA suursaadik Euroopa Liidu juures ning ütles suletud uste taga afääri kohta seni ehk kõige kahjustavamaid asju. 

Sondland tunnistas novembris, et sidus Ukrainale ette nähtud USA sõjalise abi Bideni uurimise alustamisega.

Sama päeva pärastlõunal astuvad komitee ette Laura Cooper, kes on abikaitseminister Venemaa, Ukraina ja Euraasia asjades, ning David Hale, välisministeeriumi poliitikaasjade kantsler.

21. novembri hommikul annab ütlusi Fiona Hill, kes kunagi juhtis riikliku julgeoleku nõukogu Euroopa ja Venemaa asju.

Reedel astub komitee ette Marie Yovanovitch, kunagine USA suursaadik Ukrainas.

Trumpi väitel ta tunnistajate avalikku küsitlemist ei jälginud

USA president Donald Trump väitis kolmapäeval, et ei vaadanud tema tagandmisjuurdlusega seotud esimest avalikku istungit, sest tal oli liiga kiire.  

«Mul on liiga kiire, et seda jälgida. See on nõiajaht, see on pettus. Mul on liiga kiire, et seda jälgida. Seega olen kindel, et saan raporti,» ütles Trump ajakirjanikele. 

Trumpi kõneisik Stephanie Grisham märkis eelnevalt, et president veetis hommikupooliku Ovaalkabinetis töötades.

Hiljem tervitas Trump Valges Majas Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani. 

Kuid hoolimata tema väidetest, et ta tagandamisdraamat eirab, oli presidendi Twitteri kontole hulgaliselt taaspostitatud avaldusi kongressi juurdluse vastastelt. 

Esindajatekoja luurekomiteele andsid kolmapäeval ütlusi kaks karjääridiplomaati – USA suursaadiku kohusetäitja Ukrainas William Taylor ja abivälisministri asetäitja Euroopa ja Euraasia asjades George Kent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles