Martin Helme: Eestis ei ole võimalik prokuratuuri poliitiliselt sundida (14)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Rahandusminister Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme. Foto: Erik Tikan

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees, rahandusminister Martin Helme ütles parlamendiliikmetele, et Eestis pole võimalik prokuratuuri poliitiliselt mõjutada, ent kõigil peab olema õigus vabaks sõnaks ning sealhulgas kritiseerida kohtusüsteemi.

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni liige Hanno Pevkur esitas Martin Helmele küsimuse, kus tõstatas rahandusministri varasema väite, et EKRE poole pöörduvad massiliselt inimesed, kes on toonud näiteid prokuratuuri ja kohtu toimepandud õigusrikkumistest. «Kas te saate riigikogu suure saali ees tuua vähemalt kolm konkreetset näidet, kus kohus või prokuratuur on rikkunud seadust?» küsis Pevkur. 

«Kui Eestis on sõna vaba, siis on see vaba kõigi jaoks, kindlasti ka poliitikutele,» vastas Helme. Ta lisas, et pole nõus elama riigis, kus on mingid institutsioonid, kes ei kuulu kriitika alla, ning tõi taoliste näidetena Iraani ja Põhja-Korea. «Eestis peab ka kohtusüsteem olema legitiimse poliitilise debati objekt,» leidis Helme.

Ta nimetas õigussüsteemi halbade otsuste näitena Mary Krossi juhtumit, Indrek Tarandi suhtes menetluse algatamata järgmist, Tartu ühe linnapea kohtusse viimist üheksaeurose arve pärast ning ühe erakonna eksesimehe kohtusse viimist.

«Ja tõesti, inimesed pöörduvad meie poole olukordades, kus õigust on mõistetud nii, et õiglus on kannatanud, ja see on väga kahjulik sidusale ühiskonnale,» märkis Helme.

Reformierakondlane Jürgen Ligi palus kommenteerida ministril seda, kuidas peaminister kinnitab, et prokuratuur pole kallutatud, kuid minister ise on välja öelnud, et on. 

«Ma võin täiesti rahulikult kinnitada: siseminister ega rahandusminister ega isegi mitte peaminister ega ka justiitsminister saa mõjutada prokuratuuri,» vastas Helme Ligi küsimusele. «Me võime seda pidada heaks või halvaks, aga see on üks pool asja. Prokuratuuri poliitiliselt sundida millekski, keelata millekski ei ole Eestis võimalik,» lausus ta.

«Sellest täiesti lahus on küsimus, kas siis prokuratuur või ka kohtud, kohtute erinevad astmed, kohtunike spetsiifilised üksikotsused on õiglased, mõõdavad kõiki inimesi täpselt sama standardiga ja on kallutamatud, teenivad ainult selgelt seadust ja õiglust,» lisas Helme. «Aga selles küsimuses mina ei saa küll vastata jaatavalt alati.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles