Meedia: Kanada luureagentuurid on Huawei 5G-keelu suhtes eri meelt

BNS
Copy
A man walks in Huawei's first global flagship store in Shenzhen, Guangdong province, China October 30, 2019. REUTERS/Aly Song
A man walks in Huawei's first global flagship store in Shenzhen, Guangdong province, China October 30, 2019. REUTERS/Aly Song Foto: ALY SONG/REUTERS

Kanada luureagentuurid on eri meelt, kas keelata Hiina tehnoloogiahiiu Huawei osalemise viienda põlvkonna (5G) mobiilsidevõrkude rajamisel seoses julgeolekumuredega, kirjutas The Globe and Mail kolmapäeval.

Kanada luureteenistus (CSIS) ja sidejulgeolekuagentuur (CSE) said ülesandeks koostada küberjulgeoleku ülevaade hindamaks riske, samuti majanduslikke kulusid Kanada telekomifirmadele ja tarbijatele, kui Huawei kantakse musta nimekirja.

USA ja Austraalia, mis on Kanada, Suurbritannia ja Uus-Meremaa partnerid nn Viie Silma luureandmete jagamise võrgustikus, on hoiatanud, et Huawei võib olla sunnitud Hiina seaduste alusel aitama Pekingil luurata või saboteerida Lääne 5G võrgustikke.

The Globe and Mail kirjutas viitega anonüümsele allikale, et CSIS ja CSE on erimeelt, kuidas tuleks edasi minna.

Väidetavalt pooldab CSE Huawei keelustamist, CSIS on aga arvamusel, et riske saab maandada põhjalike testmiste ja seadmete monitoorimisega.

Avaliku julgeoleku minister Ralph Goodale märkis avalduses, et valitsuse ülevaade «sisaldab meie liitlaste soovituse hoolikat kaalumist ning tagab, et meie võrgustikud hoitakse turvalmistena».

Otsust Huawei kohta on oodata lähikuudel, kuid see võib ka edasi lükkuda seoses jahedate suhetega Ottawa ja Pekingi vahel.

Huawei keelustamine läheks Kanada telekomifirmadele täiendavate kuludena maksma miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles