Kahtlased võõramaalased lennutavad Läti kaitseväe objektide läheduses droone (1)

TVNET
Copy
Foto: Max Rossi/Reuters/Scanpix

Läti hindab võõrriikidest pärit isikute kahtlast huvi Läti kaitseväe objektide vastu üle keskmise kõrgeks, ütles riigi kaitseminister Artis Pabriks.

Ministri sõnul on Venemaa luuretegevus üldjoontes intensiivistumas, kuid luuret teevad ka teised riigid.

Luuratakse erineva tehnoloogia abil, näiteks kaitseväe rajatiste läheduses on ministri sõnul märgatud kahtlasi inimesi droone lennutamas. Mitu droonioperaatorit on kinni peetud ja nende suhtes algatatud uurimine. 

Artis Pabriks.
Artis Pabriks. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

«Ma ei too välja eraldi juhtumeid, aga on ette tulnud, et droonilennutajaid on alust kahtlustada luuretegevuses. Kui droonidest rääkida, siis ei saa kõiki objektide lähedal lennutatavaid droone seostada luuretegevusega. Suudame 100-protsendilise efektiivsusega kinni püüda kõik droonid ja tabada nende operaatorid, aga meie eesmärgiks ei ole igas olukorras drooni allatoomine. On palju olulisem tabada operaator ja saada teada, millist infot taheti koguda,» vahendas TVNET Pabriksi sõnu.

Võõramaalaste kahtlast huvi on märgatud Ādažis asuva kaitsejõudude baasi ja ka teiste objektide läheduses, aga ministri sõnul pole keegi üle aia püüdnud ronida. «Me pole hambutud, aga küsimus on tõestusprotsessis,» ütles ta.

Minister selgitas, et võõrriikide luuretegevuse avastamine ei tähenda, et kedagi tuleb kohtus süüdi mõista. Tema sõnul on olemas teised meetodid, näiteks riigist väljasaatmine, millest kuigi palju ei räägita. Pabriks ütles, et deporteerimine on üks viis, kuidas Läti kontrollib võõrriikide luurajate kohalolekut oma territooriumil.

Pabriksi hinnangul on vajadus seadusemuudatuste järgi, et nõuda võimalust droonide identifitseerimiseks, seda nii Lätis kui ka kogu Euroopas. «Droon lendas ka minu maja kohal ja tegu polnud naabritega, kes tahtsid aknast sisse piiluda,» ütles Pabriks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles