USA teismeline vajas e-sigareti tarvitamise tõttu kahepoolset kopsusiirdamist (3)

Copy
Doktor Hassan Nemeh rääkimas ajakirjanikele kopsusiirdamisest.
Doktor Hassan Nemeh rääkimas ajakirjanikele kopsusiirdamisest. Foto: Paul Sancya/AP/Scanpix

USA Detroiti Henry Fordi haigla arstid olid sunnitud e-sigarettide suitsetamisest tekkinud vigastuste tõttu läbi viima kahepoolse kopsusiirdamise. Kuus tundi kestnud operatsiooni üle elanud 17-aastane noormees on paranemas.

Arstid ütlesid pressikonverentsil, et kopsuvigastuse põhjustas e-sigareti suitsetamine. «Ma pole kunagi varem näinud kopsudes midagi sellist, nagu ma nägin tema omades. Ja ma olen kopsusiirdamisi 20 aastat teinud,» ütles doktor Hassan Nemeh, kes lisas, et kopsud olid põletikus ja armistunud. «See on kurjus, millega ma pole varem silmitsi seisnud.»

Nemehi sõnul loodab ta, et paranemise järel hakkab patsient e-sigarettide vastu avalikult sõna võtma. «Ma loodaks, et temast saab selle hulluse peatamise eestkõneleja,» sõnas arst. 

Teismeline kirjutati haiglasse sisse juba 5. septembril, kus tema seisund hakkas järsult halvenema. 17. septembril tuli patsiendi elu päästmiseks kasutusele võtta ECMO-masin, mis võimaldas tema verd hapnikuga rikastada.

E-sigareti tarvitaja meeleavaldusel.
E-sigareti tarvitaja meeleavaldusel. Foto: JOSE LUIS MAGANA/AFP/Scanpix

Seisundi halvenemine jätkus ja 8. oktoobril pandi ta kopsusiirdamise ootenimekirja. Olukorra tõsiduse tõttu sai ta nimekirja etteotsa ja 15. oktoobril said arstid kahepoolse kopsusiirdamise edukalt ära teha.

Juhtunu on taas pööranud tähelepanu e-sigarettidele ja viimasel ajal esinenud tõsistele tervisekahjustustele ning surmajuhtumitele. The Economist kirjutas septembris, et tõsise kopsuvigastuse on saanud juba rohkem kui 450 e-sigareti kasutajat. Time'i andmeil on e-sigarettide tõttu alates märtsist haigestunud 2000 inimest, surmajuhtumeid on olnud vähemalt 40.

Siiski märkis Economist, et seniste tõendite kohaselt on surmajuhtumid olnud seotud tänavalt ostetud halva kvaliteediga e-sigareti vedelikuga.

«Viiel juhtumil kuuest osteti rikutud vedelik ebaseaduslikult. Ühel juhul oli tegu Oregoni legaalsest kanepipoest ostetud vedelikuga. Üks teooria on, et vedelikku segati E-vitamiiniga. See on õli – miski, mis ei tohiks kopsu sattuda,» kirjutas The Economist.

Ameerika toidu- ja ravimiameti hinnangul pole paanikaks põhjust. Nemad soovitavad mitte osta e-sigareti vedelikku tänavamüüjatelt ning hoiduda kanepiekstraktiga toodetest. Economist märgib, et samal põhjusel ei soovitata osta ebaseaduslikelt kaupmeestelt ka puskarit, kuna selle mõju võib olla ettearvamatu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles