Moldova parlament kinnitas ametisse uue valitsuse

Copy
Moldova uus peaminister Ion Chicu sellel 18. juulist pärineval fotol.
Moldova uus peaminister Ion Chicu sellel 18. juulist pärineval fotol. Foto: Dumitru Doru/Epa/Scanpix

Moldova parlament kiitis neljapäeval heaks uue valitsuse eesotsas peaminister Ion Chicuga.

Usaldushääletusel toetas vähemusvalitsust 62 seadusandjat: 34 presidendimeelse Sotsialistide Partei ja 27 opositsioonilise Demokraatliku Partei liiget ning üks parteitu saadik.

President Igor Dodon ja sotsialistid, kelle mitteametlik liider ta on, võtsid vähemusvalitsuse eest poliitilise vastutuse.

Pärast hääletust vannutas president valitsuse ametisse.

Valitsus moodustati kaks päeva pärast peaminister Maia Sandu valitsuse tagasiastumist. ACUM-i ja sotsialistide koalitsioonivalitsus püsis ametis viis kuud. 

Parempoolse euroopameelse bloki ACUM saadikud lahkusid parlamendist, kui uut valitsust alles arutati.

ACUM-i esimees Igor Grosu ütles selgituseks, et parempoolsed seadusandjad on sotsialistide ja demokraatide ühise valitsuse vastu.

«Sotsialistide sammud näitavad, et võitlus oligarhide vastu on Moldovas lõppenud. Oligarh Vladimir Plahotniuc võib vabalt Miamist naasta, sest tema partei on koos sotsialistidega võimul. Nad taastavad kõik korruptsioonisüsteemid ja moodustavad valitsuse Plahotniucu inimestest, kes on selles meister,» rääkis Grosu. 

Üheteistkümnest uuest ministrist kuus, nende hulgas ka Chicu, on olnud varem presidendi nõunikud.

Uueks välisministriks saab endine presidendi välispoliitikanõunik Aureliu Ciocoi, kaitseministriks endine julgeoleku- ja kaitsenõunik Victor Gaiciuc ning haridus-, kultuuri- ja teadusministriks selles vallas nõunikuna töötanud Corneliu Popovici. Ka uus tervishoiu-, töö- ja sotsiaalminister Viorica Dumbrăveanu ning uus põllumajandus-, regionaalarengu- ja keskkonnaminister Ion Perju on olnud presidendi nõunikud.

Siseministriks saab Pavel Voicu, kes oli juunist alates kaitseminister, aga enne seda samuti nõunik.

Chicu (47) töötas majandus- ja kaubandusministeeriumi osakonnajuhatajana, kui Dodon oli seal minister. 2005.–2008. aastani oli ta esimese aseministri nõunik ja aserahandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles