Pompeo: USA jätkab Islamiriigi vastase võitluse juhtimist

Copy
USA välisminister Mike Pompeo (taamal keskel) neljapäeval Washingtonis juhatamas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni ministrite istungit.
USA välisminister Mike Pompeo (taamal keskel) neljapäeval Washingtonis juhatamas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastase koalitsiooni ministrite istungit. Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo kinnitas neljapäeval Washingtoni kogunenud murelikele liitlastele, et Ühendriigid jätkavad võitluse juhtimist äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

«Ühendriigid jätkavad koalitsiooni ja maailma juhtimist selles hädavajalikus julgeolekupingutuses,» ütles Pompeo Washingtonis IS-i vastase koalitsiooni riikide kõnelusi avades.

31 riigi välisministrid ja teised kõrged ametiisikud kogunesid Washingtoni nõupidamisele, mille algatas Prantsusmaa, kui USA president Donald Trump jahmatas oktoobris neid kõiki teatega, et toob USA väed Põhja-Süüriast välja.

Pompeo ei peatunud pikemalt Trumpi otsusel, kuid kinnitas, et Ühendriikide väed on positsioonil, mis kindlustab, et IS ei suuda enam kunagi uut jõudu koguda.

Ta tõstis esile USA eriüksuste 26. oktoobri rünnaku, mis lõppes IS-i juhi Abu Bakr al-Baghdadi ja teiste rühmituse juhtide surmaga.

«Küsige neilt, kas ameeriklased ei juhi võitlust ISIS-ega piisavalt,» naljatles Pompeo IS-i teist nimekuju kasutades. 

USA välisminister nõudis Euroopa liitlastelt suuremat panust Süüria stabilisatsiooniprogrammidesse ja IS-iga liitunud kodanike tagasivõtmist.

«Koalitsiooniliikmed peavad võtma tagasi tuhanded vahistatud välismaalastest terrorivõitlejad ja võtma nad toimepandud koleduste eest vastutusele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles