Jaapani keiser läbis salapärase rituaali ja veetis öö jumalannaga

Copy
Keiser Naruhito enne tseremooniat.
Keiser Naruhito enne tseremooniat. Foto: AP/Scanpix

Tänase päeva esimestel tundidel väljus Jaapani uus keiser Naruhito pühamukompleksist, kus ta oli äsja veetnud öö päikesejumalannaga, kellest uskumuse kohaselt pärineb Jaapani keisriperekond. Sellega sai lõpule viidud viimane troonile astumiseks vajalik rituaal.

Daijosai rituaal keskendus jumalanna Amaterasule. Tegu oli kõige religioossema riitusega, mille Naruhito pidi pärast eelmise keisri Akihito taandumist läbi tegema.

Umbes kell 3 varahommikul lõppenud riituse järel väljus Naruhito tõrvikuvalgel ja preestrite hüüete saatel pühamukompleksi valgete kardinate tagant, et osaleda tseremoonial, millest võttis osa umbes 400 kutsutud külalist, teiste seas ka riigi peaminister Shinzo Abe.

Samas pole sugugi mitte kogu Jaapan rahul, et selline tseremoonia aset leiab. Üheks suureks põhjuseks on ürituse 2,7 miljardi jeeni (22,6 miljoni euro) suurune hind, mille maksab kinni Jaapani maksumaksja. Suurem osa rahast ehk umbes 2 miljardit jeeni (16,7 miljonit eurot) kulus pühamukompleksi ehitamisele.

Salatsemise ja tseremoonia kõrge hinna kõrval häirib osa rahvast ka see, et kuulujuttude kohaselt astub keiser tseremoonia käigus jumalannaga seksuaalvahekorda. AP teatel on pühamukompleksis voodi ja mõnede ekspertide hinnagul toimub vahekord selleks, et keiser saaks pärast seda lugeda end pühalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles