USA kaitseminister ärgitas Lõuna-Koread ja Jaapanit tüli lahendama

Copy
USA kaitseminister Mark Esper reedel Soulis.
USA kaitseminister Mark Esper reedel Soulis. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

USA liitlased Lõuna-Korea ja Jaapan peaksid lahendama oma erimeelsused ja jätkama sõjalise luureinfo jagamist, ütles USA kaitseminister Mark Esper reedel.

Naaberriikide vahel kestab kaubandustüli, mille juured peituvad Jaapani koloniaalvõimu aegades. Soul teatas augustis, et ei pikenda järgmisel nädalal aeguvat sõjalise luureinfo jagamise pakti (GSOMIA).

«GSOMIA on oluline vahend, millega Korea, Ühendriigid ja Jaapan jagavad tõhusalt ja aegsasti teavet, eriti sõjaajal,» lausus Esper Soulis oma Aasia ringreisi algul.

«Ainsad, kes võidavad GSOMIA aegumisest ja Souli ja Tokyo jätkuvatest pingetest, on Pyongyang ja Peking,» sõnas Ühendriikide kaitseminister. 

«Ma ärgitan kõiki pooli istuma maha ja oma erimeelsusi lahendama,» lisas ta. 

Soul ja Tokyo on Ühendriikide olulised liitlased ning turumajandusega demokraatiad, ent nende suhteid varjutab Jaapani 35 aastat kestnud jõhker koloniaalvõim Korea poolsaarel läinud sajandi esimesel poolel.

Praegune kaubandussõda nende vahel sai alguse sellest, kui Lõuna-Korea kohus nõudis Jaapani firmadelt hüvitisi sõjaaegse sunnitöö ohvritele. Seejärel hakkasid riigid teineteisele kaubanduspiiranguid kehtestama.

Lõuna-Korea kaitseminister Jeong Kyeong-doo süüdistas GSOMIA kehtivuse lõppemises Tokyot.

«Jaapan kehtestas kaubanduspiirangud ja eemaldas Lõuna-Korea oma valgest nimekirjast, öeldes, et ta ei saa Souli julgeolekuküsimustes usaldada,» ütles ta ühisel pressikonverentsil Esperiga.

Soul ärgitas Washingtoni veenma Tokyot kaubandustüli lahendama, muidu ei ole GSOMIA tuleviku osas ümber mõtlemine võimalik, ütles Jeong.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles