Iraanis puhkesid bensiinihinna tõusu järel meeleavaldused

Copy
Autod Teheranis tanklajärjekorras pärast kütusehindade tõusu.
Autod Teheranis tanklajärjekorras pärast kütusehindade tõusu. Foto: AP / Scanpix

Iraani suuremates linnades puhkesid täna meeleavaldused, kus protestiti valitsuse eilse otsuse vastu tõsta bensiini hinda ja hakata bensiini normeerima, teatas riiklik uudisteagentuur IRNA.

IRNA teatel muutusid protestid «tõsiseks» riigi keskosas Sirjanis, kus meeleavaldajad ründasid kütuseladu ja üritasid seda põlema panna. Politsei sekkus ja takistas seda.

Meeleavaldajad tulid tänavatele ka Mashhadis, Birjandis, Ahvazis, Abadanis, Khoramshahris, Shirazis ja Bandar Abbasis. Peamiselt blokeeriti teid ja siis mindi rahumeelselt laiali.

Iraan tõstis eile bensiini hinda vähemalt 50 protsenti.

Planeerimis- ja eelarveameti direktor Mohammad Bagher Nobakht ütles riigitelevisioonis, et see peaks tooma riigile aastas 300 triljonit riaali (2,55 miljardit dollarit).

Sammu eesmärk on aidata raskustes iraanlasi toetustega.

Umbes 60 miljonit abivajavat iraanlast saab toetusi, mis varieeruvad 550 000 riaalist (4,68 dollarist) paaridele kuni rohkem kui kahe miljoni riaalini (17,64 dollarini) perekondadele, kus on viis või rohkem liiget.

Iraani majandus on tõsistes raskustes alates eelmise aasta maist, kui USA president Donald Trump viis Ühendriigid välja 2015. aastal Teherani ja maailma suurriikide vahel sõlmitud tuumaleppest ja kehtestas islamivabariigile uuesti sanktsioonid.

President Hassan Rouhani rõhutas täna, et praegu on «ligi 75 protsenti riigist surve all» ning kütusehinna tõusust saadav raha läheb toetusteks, mitte riigikassasse.

Rouhani soovis tõsta kütusehindu juba eelmise aasta detsembris, kuid parlament blokeeris selle päevi kestnud protestide tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles