Tallinna suurim aken maailma on Tallinna Sadam

Neeme Raud
Copy
Valdo Kalm.
Valdo Kalm. Foto: Tairo Lutter

Tallinna suurim aken maailma, Tallinna Sadam, on Euroopa suuruselt neljas sadam.

«Tõepoolest, me oleme Eesti kõige suurem turismivärav oma ligi 11 miljoni reisijaga aastas,» rääkis raadio Kuku saatele «Neeme Raud. Siin» antud intervjuus Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm. Aga kõva tegija on sadam ka kogu Euroopa lõikes, lisas ta, sest ollakse suuruselt neljas sadam Stockholmi, Helsinki ja Doveri järel.

Kuigi aasta aastalt suureneb Tallinna saabuvate kruiisireisijate arv ning Tallinna sadam suudab vastu võtta Kalmi sõnul ka kõige suuremad kruiisilaevad, näitab statistika, et kõrge koht Euroopa pingereas on saavutatud suuresti ikka tänu soomlastele, kes jätkuvalt aktiivselt üle-lahe reise ette võtavad.

Kalm leiab, et vale oleks öelda, et peamiselt tullakse nüüd taas soodsaks muutunud alkoholi pärast. Kuigi kangema kraami tõttu käiakse Tallinnas, ei salga ta, näitavad sadama uuringud, et suur osa põhjanaabreid tuleb Tallinna ja Eestisse mõnele üritusele. Ennekõike noored soomlased, kelle jaoks alkoholiturism ei ole oluline teema.

Lisaks turismile ja reisijate voogudele, teenib Tallinna sadam endiselt hästi ka kaubasadamana. Ja tegevust on laiendatud ka väljaspoole Tallinna: suursaarte praamiliiklus on nüüd Tallinna Sadama korraldada nagu ka Saaremaa süvasadama opereerimine.

«Me oleme tõesti väga stabiilne ettevõte. Hea tootlusega tänases mõttes, see tähendab 6-7% tootlust, mis ei ole sugugi paha tänases olukorras. Ja see on meie pealubadus, et me suudame genereerida rahavoogusid. Ja meil on au olla väga eriline ettevõte selles mõttes, et 1% Eesti rahvastikust on meie aktsionärid ja selliseid aktsiaid on maailmas väga vähe,» rääkis Kalm.

Kalm kinnitas KUKU saates „Neeme Raud. Siin,“ et aktsiaturule tulemise järel investoritele antud lubadust, et Tallinna Sadama aktsia on ennekõike dividendiaktsia ei murta.

Intervjuud Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmuga saate kuulata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles