Boliivia meeleavaldustel sai surma veel neli inimest

Copy
Boliivia politseinik pidamas riigi keskosas Cochabamba lähedal kinni endise presidendi Evo Moralese toetajat.
Boliivia politseinik pidamas riigi keskosas Cochabamba lähedal kinni endise presidendi Evo Moralese toetajat. Foto: Juan Karita/AP/Scanpix

Boliivias sai meeleavalduste käigus surma veel neli inimest, millega tõuseb ligi kuu aega kestnud valimistejärgsetes rahutustes hukkunute arv 23-ni, teatas inimõigusorganisatsioon laupäeval. 

Reedel sai Boliivias keskosas endise presidendi Evo Moralese kantsiks peetava Cochabamba linna lähistel kokkupõrgetes julgeolekujõududega surma viis protestijat. 

Washingtonis baseeruv Ameerikatevaheline Inimõiguskomisjon (IACHR) on registreerinud ka 122 inimese vigastada saamise alates reedest. 

Kokkupõrked puhkesid reedel Cochabamba eeslinnades, kus tuhanded kokakasvatajad püüdsid suunduda 18 kilomeetri kaugusele linna keskusse, et ühineda protestidega riigi ajutise liidri Jeanine Áñeze vastu.

Kuid meeleavaldajate tee tõkestas politsei, kes ei lasknud neil silda ületada.

Morales astus tagasi ja põgenes Mehhikosse, olles kaotanud julgeolekujõudude toe pärast küsitavat tagasivalimist 20. oktoobril.

Valimistejärgses vägivallas on vigastada saanud ühtekokku üle 400 inimese.  

ÜRO inimõigusjuht Michelle Bachelet hoiatas laupäeval, et juba ohvreid nõudnud kriis Boliivias võib väljuda kontrolli alt.

«Ma olen tõeliselt mures, et olukord Boliivias võib väljuda kontrolli alt, kui võimud ei tegele sellega tundlikult ning kooskõlas rahvusvahelistele normidele ja standarditele jõu kasutamisel, ning täielikult austades inimõigusi,» ütles Bachelet avalduses.

Boliivia ajutine president kohtus laupäeval ÜRO eriesindajaga. Jean Arnault ütles pärast kohtumist Áñezega, et ÜRO on mures vägivalla pärast Boliivias ja loodab panustada kiiresse rahustamisprotsessi, mis viib valimisteni. 

Áñez on lubanud korraldada Boliivias võimalikult kiiresti uued valimised, kuid on välistanud Moralese osavõtu neist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles